Bugün 18 Ağustos Aşure günü mü? Aşure günü neler yapılır?

Bugün 18 Ağustos Aşure günü mü? Aşure günü neler yapılır?
Bugün Aşure günü mü? Muharrem ayının 10. gününe denk gelen ve İslam alemi tarafından merakla beklenen Aşure günü hem paylaşmanın hem de dayanışmanın sembolüdür. Peki, Aşure günü neler yapılır?

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi olan Aşure, Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. Aşure günü, 2021 yılında Ağustos ayına denk gelmektedir.

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharrem ayının 10. gününe denk gelir.

Muharrem ayının onuncu gününe "aşura" günü denilir. Muharrem ayı bu sene 9 Ağustos''ta başladı. Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba Günü''ne denk gelecektir.

Aşure Gününün Anlam ve Önemi

Hazreti Nuh''un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa''nın Kızıldeniz''den geçerek İsrailoğulları''nı Firavun''dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Ayrıca kültür tarihine ait birçok esere göre, Hazreti Adem''in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hazreti İdris''in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hazreti İbrahim''in ateşte yanmaması, Hazreti Yakup''un, oğlu Yusuf''a kavuşması, Hazreti Eyyub''un hastalıklarının iyileşmesi, Hazreti Yunus''un balığın karnından çıkması ve Hazreti İsa''nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiselerin de bugün yaşandığı kabul ediliyor.

Emevi Devleti''nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından 10 Ekim 680''de Hazreti Muhammed''in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü "Kerbela olayı" da bugün yaşandı.

Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem atfediliyor. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Hazreti Nuh ve onun çağrısına uyarak gemiye binenlerin, aşure aşı tüketmeleri dolayısıyla Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği bugün de yaşatılıyor.

Aşure Gününde Neler Yapılır?

Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Aşure günü oruç tutanın, bir yıl­lık günahları affolur.[Müslim, Tir­mizi, İ. Ahmed, Taberani]

Aşure günü oruç tutan o yıl tuta­madığı nafile oruçlarının sevabına kavuşur.[Deylemi]

Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhale­fet edin.[İ .Ahmed]

Aşurenin faziletinden faydalanın. Bu mübarek günde oruç tutan, me­lekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavu­şur.[Şir''a]

Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!

Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşidi yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa''nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir''a)

İlim öğrenmeli; Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Alla­hü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap,[mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye]oku­malıdır. Ayrıca Kur''an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir''a)

Sadaka vermek sünnettir, ibadet­tir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir''a)

Bugün aşure ibadet diye aşure pi­şirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bu­gün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Ha­dis-i şerifte, Aşure günü ismidle sür-melenen, göz ağrısı görmez buyurul­du. (Hakim)

Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, Aşure günü, on Müslümana selam ve­ren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur buyuruldu. (Şir''a)

Çoluk çocuğunu sevindirmek! Ha­dis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafa­kası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)

Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir''a)

[Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.
O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

Dua Okunmalı;

10 defa şu dua okunur:

''Sübhanallahi mil''el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş''

Namaz Kılınmalı

Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktin­de 2 rek''at namaz kılınır.

Sadaka vermek sünnettir, iba­dettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre ka­dar sadaka ve­ren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyu­ruldu. (Şir''a)