Srebrenitsa Katliamı. İnsanlığın öldüğü gün. Hollandalılar Sırp katillere teslim etmişti

Srebrenitsa Katliamı. İnsanlığın öldüğü gün. Hollandalılar Sırp katillere teslim etmişti
Tarih 11 Temmuz 1995'i gösterdiğinde Avrupa'nın göbeğinde Sırplar bir vahşete bir soykırıma imza attı. Hollandalı askerler, korumakla yükümlü oldukları Boşnakları, Sırp kasabı Mladiç'in katillerine teslim etti, göz göre göre ölüme yolladı. Kimi Potoçari'deki akü fabrikasında kimi de ormanlık alanda Sırp canileri tarafından katledildiler. 8 Bin 372 Boşnak'ta cenazelleri bulunanlar Potoçari'deki mezarlığa defnedildi. Bugün yine Potoçari'de yas günü var. Kimlikleri tespit edilen 50 Boşnak daha oraya gömülecek

Tarih 11 Temmuz 1995. İşte bu tarih Srebrenitsa katliamının yaşandığı insanlığın öldüğü gün. Bosna Hersek''in doğusundaki Srebrenitsa''da Temmuz 1995''te işlenen soykırımın 27’nci yıldönümü. Bugün Hollandalı askerlerin Boşnakları göz göre göre ölüme yollandıkları gün.

8 Bin Boşnak Sırp kasabı Ratko Mladiç’in emrindeki katillerce Hollandalı askerlerin elinden alındı, ormanda, Potaçari’deki akü fabrikasının içinde vahşiçe öldürüldü.

Sırpların gerçekleştirdiği soykırımın 27’nci yılında toplu mezarlardan çıkarılıp, kimlikleri tespit edilen 50 Boşnak bugün toprağa verildi. 27 yıl geçse de Yakınlarının acıları taptazeydi.

Yakınlarının tabutlarına sarıldılar gözyaşı döktüler.

Bu vahşette Kimi oğlunu kimi de eşini kaybetmişti.

Srebrenitsa Anma Törenleri Organizasyon Kurulu Başkanı Hamdija Fejzic törende yaptığı konuşmada aradan 27 yıl geçmesine rağmen soykırım kurbanlarından yüzlercesinin kemik kalıntılarına ulaşılamadığını anımsatarak, soykırımın planlı şekilde yapıldığına dikkati çekti.

Avrupa''da İkinci Dünya Savaşı''nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti tamamlanan 50 kurban için öğleden sonra cenaze namazı kılınacak.

Bu yıl defnedilecek soykırım kurbanlarının en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Salim Mustafic, en yaşlısı ise 59 yaşındaki Husejin Krdzic.

Srebrenitsa''nın 11 Temmuz 1995''te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgalinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmalarına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz''da Potoçari Anıt Mezarlığı''nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta defnedilen kurbanların sayısı 6 bin 721''e yükselecek

Katil Sırp General Ratko Mladiç’e gelince Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, savaş ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapse mahkum edilen eski Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç''in cezası onandı.

.

İlgili Haberler