Hindistan'da buzul felaketi: 15 atom bombasına eşdeğer enerji serbest kaldı

Hindistan'da buzul felaketi: 15 atom bombasına eşdeğer enerji serbest kaldı
Hindistan'ın kuzeyindeki Himalaya Dağları'ndan kopan buz kütlesi baraja düşerek büyük bir sel felaketine neden olmuştu. Bilim adamlarına göre olayda 15 atom bombasına eşdeğer enerji serbest kaldı.

15 atom bombasına eşdeğer enerji serbest kaldı

Hindistan''ın kuzeyindeki Himalaya Dağları''ndan 7 Şubat''ta bir buz kütlesinin kopması ve ardından baraja düşmesi ile sel felaketi yaşanmıştı.

Chamoli bölgesi civarında Himalaya Dağları arasındaki vadide yaşanan felakette 200’den fazla kişinin ölmüş, yüzlerce kişi ise kaybolmuştu. ''Himalaya Tsunamisi'' olarak adlandırılan felakette yağmurlardan en çok etkilenen Uttarakhand eyaletinde 70 bin köylü mahsur kalmıştı.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan 50 kişilik bir ekip, Himalaya Dağları''ndaki buzul felaketinin sebeplerini araştırdı. Yapılan incelemenin sonucunda hazırlanan raporda dikkat çeken ayrıntılara yer verildi.

Raporda 27 milyon metreküp buz ve kayalardan oluşan çığın serbest düşüşle vadiye çarptığı ve 15 atom bombasına eşdeğer enerjinin serbest kaldığı belirtildi.

Uydu görüntüleri, sismik kayıtlar, sayısal model sonuçları ve görgü tanığı videolarından oluşan araştırma sonucuna göre; dağ sırasında bulunan Ronti Zirvesi’nden 500 metre genişliğinde ve 180 metre kalınlığında dev kayanın üstündeki buzulla birlikte koparak, heyelanı meydana getirdiği tespit edildi.