Büyük Türkçü Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 9. yılında anıldı

Büyük Türkçü Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 9. yılında anıldı
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucusu, ömrünü Türk milletine hizmete adayan Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 9’uncu yılında, Türk Dünyası’nın birliği için yaptığı çalışmalarla anıldı.

Yeliz ŞENYERLİ - Yeniçağ

Anma programı, 13 Kasım Cuma günü saat 14.00’te İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Vakfın Eğitim ve Kültür Müdürü Metin Köse’nin yöneticiliğini yaptığı programın açılış konuşmasını, daha önce Irak Türkmen Cephesi başkanlığını yapmış olan Kerkük Milletvekili Erşat Salihi yaptı.

Türk Dünyası’nın çok büyük bir kavram olduğunun hepimizce bilindiğini söyleyen Milletvekili Salihi, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Türk Dünyası için hiçbir zaman unutulmayacak bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Programın konuşmacıları İstanbul Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Dr. Öğretim Üyesi Muhsin Kadıoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Akış, Prof. Dr. Turan Yazgan’ı farklı yönleriyle anlattılar.

Aramızdan ayrılsa da hâlâ kurduğu kurumla ve yetiştirdiği öğrencilerle binlerce yıl Prof. Dr. Turan Yazgan’ın isminin anılacağını belirten Prof. Dr. İlyas Topsakal:

“Türklük davası onun ismi üzerinden anılacaktır, tıpkı Gaspıralı’yı unutmadığımız gibi. Varlığını yaşadığımız sürece varlığını devam ettireceğiz.” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Türk dünyası kavramının isim ve fikir babasının Prof. Dr. Turan Yazgan olduğunu vurguladı.

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Akış, Prof. Dr. Yazgan’ın üstün zekâsını Türk dünyası birliği ülküsü için harcadığını, alfabe ve dil birliği için çalıştığını anlattı.

Dr. Öğretim Üyesi Muhsin Kadıoğlu, Türk dünyasında dilde fikirde işte birlik ülküsüne, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın gösterdiği çerçevede alfabede birliğini ilave etmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Anma programına Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan, vakfın genel müdürü Saadet Pınar Yıldırım, Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ve konuşmacıların yanı sıra Atom Enerjisi Kurumu E. Başkanı Prof. Dr. Emin Özbaş, Türk El Sanatları Ustası Sami Sefer Coşkun, Doğu Türkistan Vakfı E. Başkanı Hamit Göktürk, Müzisyen Bünyamin Aksungur, Önce Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni M. Kemal Sallı, Gazeteci Yeliz Şenyerli, pek çok akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

İlgili Haberler