Borçsuz vatandaşa e-haciz şoku

Borçsuz vatandaşa e-haciz şoku
Borçsuz vatandaşa e-haciz şoku

‘e- haciz’uygulamasında korkulan oldu. Bankaya defter yazdırmaya giden bir vatandaş, hiç bir borcu olmamasına rağmen

‘e- haciz’uygulamasında korkulan oldu. Bankaya defter yazdırmaya giden bir vatandaş, hiç bir borcu olmamasına rağmen hesabına haciz konulduğunu öğrenince şoke oldu.

 

Kamu alacaklarının hızlı tahsil edilerek zamanda tasarrufu sağlanması, takip masraflarının en aza indirgenmesi ve iş yükünün azaltılması amacıyla haciz uygulamalarında hayata geçirilen elektronik haciz (e-haciz) dönemi başladı.  Haber7’nin haberine göre bankalarla yapılan protokoller sonucunda Maliye Bakanlığı vergi borcu olanların hesaplarından e-haciz yöntemiyle tahsilâta başladı. Ancak sistemde ilk fire verildi.

 

Topu birbirlerine attı

 

Banka defterini yazdırmaya giden  Albdulhadi  Orak, e-haciz uygulaması kapsamında hesabından 604 doların çekilerek mal müdürlüğüne havale edildiğini öğrenince şoke oldu. Orak, kamu kurumlarına borcu olmamasına rağmen neden böyle bir uygulamaya maruz kaldığını öğrenmek için söz konusu bankanın genel müdürlüğünü aradığında ise gerçek ortaya çıktı. Bankadan  verilen e-haciz emrinin kopyasında isim ve soyadının tuttuğunu ancak TC. kimlik numarası ve vergi numarasının tutmadığını gören Orak, durumu bankaya bildirdi. Banka ve mal müdürlüğünün topu birbirlerine attıklarını söyleyen Orak, “Devlete para verilir, devletten para alınmaz o yüzden yıllarca bu parayı almak için uğraşacağım. Madem e-haciz diye bir sistem var buna karşılık e-mahkeme de kurulsun” diyerek tepkisini dile getirdi.