Dengesiz havalar çiftçinin kabusu oldu

Dengesiz havalar çiftçinin kabusu oldu
Bahar ayının kurak geçmesi üstüne bir de Haziran’ın kışa benzemesi hayvan üreticisini endişelendirmeye başladı. Dengesiz havalardan dolayı çayır ve tarlalarda ot yetişmediğini belirten üreticiler, “Tarlada ot yetişmezse kışa balya fiyatları artar, hem üretici hem tüketici bu işten zararlı çıkar” dedi.

Bahar aylarında yağması gereken yağmurun yağmaması ve Haziran ayında soğuk havaların hakim olması hayvancı üreticisini endişelendiriyor. Tarlada bahar aylarında yağış alamayan otlar büyüyemezken Haziran ayında da güneşi göremedi. Çiftçi ise kışın hayvanı için hazırlayacağı ot balyalarını hazırlayamamaktan ve balya fiyatının yükselmesinden endişeli.

Çayırlarda biçilen otlar ya da tarlada yetişen yonca, yulaf gibi bitkiler yılın bu mevsiminde biçilerek kışın büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tüketebilmesi için hazırlanıyor. Hazırlanma aşamasında otların makine yardımı ile sıkıştırılarak düzenli hale getirilmesine balya ismi veriliyor. 


“BU ZAMANDA ÇAYIR OTLARI BİÇİLİRDİ ŞİMDİ OT YOK”
Görüştüğümüz çiftçiler kış aylarına doğru ot balya fiyatlarının artacağını belirterek, “Bahar aylarında yağmur yağmadı. Şimdi ise havanın ısınmasıyla otun büyümesi yetişmesi lazım fakat Haziran ayında da yağmur yağıyor. Ayın bu zamanı tarlada otların biçilmesi kışın için hazırlık yapılması gerekirken şu an bunu yapamıyoruz. Bolu, Sakarya tarafında hayvan üreticisinin endişesi bu yönde” ifadelerine yer verdi. 

“BALYA FİYATI ARTABİLİR”
Geçtiğimiz yıl artan ot, yonca balyası fiyatlarının daha da artmasından endişeli olan üreticiler, “Geçen kışın hayvanın yiyeceği ot balyasının fiyatı 25 liraya kadar çıkmıştı. Bu sene havan durumunun dengesiz gitmesinden dolayı istenilen derecede ot yetişmedi. Çiftçinin korkusu balya fiyatlarının yükselmesi. Bu da hem üretici hem tüketici etkiliyor. Çiftçinin maliyeti arttıkça et fiyatı artıyor" diye konuştu.