CHP’li Gök iktidarın nükleer santral ısrarının nedenini açıkladı. Toryum varken Uranyum ısrarı neden

CHP’li Gök iktidarın nükleer santral ısrarının nedenini açıkladı. Toryum varken Uranyum ısrarı neden
İktidarın nükleer enerji santrali politikasını değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Dünya genelinde nükleer enerji santrallerinde üretilen elektriğin ortalama maliyetinin yaklaşık 3 katı maliyet ile üretim yapacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji giderlerini hangi yönden azaltacak” diye sordu.

YENİÇAĞ/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök çevre ve insan sağlığı açısından büyük risk taşıdığı için dünya genelinde vazgeçilen nükleer enerji santrali yapımında iktidarın neden ısrarcı olduğunu sorguladı.

Gök “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin ikinci ünitesinin de üretime geçeceğini açıkladı. Enerji üretiminin temel sorunu olan yakıt temini yapımı süren ve yapımı planlanan iki santralde de çözülmemiştir. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri ülkemiz coğrafyasında yok denecek kadar az bulunan uranyum madeninden üretilen yakıt ile çalışacak reaktörler ile donatılacaktır. Nükleer enerji üretiminde kullanılması mümkün olan toryum madeni açısından zengin yataklarımızın bulunmasına rağmen toryumun enerji üretiminde kullanılmasına ilişkin neden çalışma yapılmıyor. Türkiye öz kaynaklarıyla temiz enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığı sona erdirmeli” dedi.

“GİDERLERİ HANGİ YÖNDE AZALTACAK”
Levent Gök TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Şubat 2022 tarihinde yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Santrali’nin iki ünitesinin 2023 yılında hizmete gireceğini ifade ettiğini anımsatarak “Dünya genelinde nükleer enerji santrallerinde üretilen elektriğin ortalama maliyetinin yaklaşık 3 katı maliyet ile üretim yapacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji giderlerini hangi yönden azaltacak” diye sordu.

“BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMELİLER”
Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallerinin Türkiye’de yok denecek kadar az bulunan uranyum üretilen yakıt ile çalışacak reaktörlerle donatılacağını kaydeden Levent Gök “Nükleer enerji üretiminde kullanılması mümkün olan toryum madeni açısından zengin yataklarımızın bulunmasına rağmen toryumun enerji üretiminde kullanılmasına ilişkin çalışmalarda gözle görülür bir ilerleme bulunuyor. Merhum Prof. Dr. Engin Arık’ın şüpheli ölümünden önce dile getirdiği ve üzerine çalışmalar yürüttüğü toryumdan temiz nükleer enerji üretimini gerçekleştirecek olan proton hızlandırıcı projesi kadük durumda. Türkiye öz kaynaklarıyla temiz enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığı sona erdirecek, ucuz enerji teminini sağlayacak projelere ivedilikle ihtiyaç duymaktadır. İktidar bu projeleri bir an önce hayata geçirmeli” dedi.