CHP'li Yılmaz: "İdlib, patlamaya hazır bomba gibi"

CHP'li Yılmaz: "İdlib, patlamaya hazır bomba gibi"
Türkiye'nin İdlib'de sorumluluğu Esad'a bırakması gerektiğini vurgulayan CHP'li Öztürk Yılmaz, "İdlib sınırımızın dibinde patlamaya hazır bir bomba gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

CHP Milletvekili ve eski Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin İdlib'de bulunan radikal örgütlere karşı önlem alıp burada sorumluluğu Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bırakması gerektiğini söyledi. İdlib'deki radikal terör unsurlarının operasyon başlayınca öncelikle sivillerin arasına karışarak Türkiye'ye gelme amaçlarının ortada olduğunu belirten Yılmaz, şöyle dedi:

"Rahip Brunson nedeniyle ABD ile Türkiye arasında yaşanan kriz Suriye Devlet Başkanı Esad'a manevra kabiliyeti kazandırdı. Her ne kadar Rusya ve İran ile diyalog içinde olunsa da her 2 ülke Türkiye'nin Suriye'de elinin fazla güçlenmesini istemiyor. Ayrıca Türkiye'nin terör örgütlerine destek veriyor söylemini uluslararası arenada dillendirmek isteyen ülkeler var. İdlib'e bu açılardan yaklaşmamız gerekiyor. Eğer İdlib'deki terör örgütlerine destek verilecek olunursa o zaman Türkiye, terör örgütlerine destek veren ülke konumuna sokulmak istenecektir. Bunu bilerek hareket etmemiz ve terör örgütlerine asla destek vermememiz gerekiyor."

Türkiye'nin İdlib'deki terör örgütlerinin temizlenmesi için çaba içinde olması gerektiğine vurgu yapan Öztürk Yılmaz, bu noktada yapılacak olanın da belli olduğunu dile getirdi. Daha önce Halep kuşatmasında terör örgütü mensuplarının buradan çıkarılarak İdlib'e getirildiğini belirten Yılmaz, şöyle dedi:

"Dera'da yine perde arkasında Türkiye'nin de olduğu ABD ile Rus operasyonunda buradaki teröristler tahliye edilip İdlib'e getirildi. Şimdi aynı şekilde bu yöntem devreye sokulmalı ve buradaki teröristler tahliye edilmeli, bunlardan kurtulmalı Türkiye. Esad'a da 'bunları al ne yapıyorsan yap' demeyi bilmeliyiz. Böylelikle bu konuda hem Esad'a sorumluluk verilmeli hem de Esad ile terörle mücadele konusunda ortak bir zemin yakalanmalı. Eğer bu yapılmazsa terör örgütleri de desteklenirse o zaman Türkiye'nin işi daha da zora girecek. Esad, PKK/PYD terör örgütünü Türkiye'ye karşı kullanmak isteyecek. ABD'nin yanı sıra bir de Suriye'nin desteğini alan terör örgütü Türkiye için çok daha ciddi tehlike olacak. Bunu da gözden uzak tutmamak gerekir."

Böyle bir yöntem izlenmediği takdirde Türkiye'nin bu gruplarla çok uğraşmak zorunda kalacağına dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Eğer bunu yapmazsanız o zaman bu gruplar Türkiye'nin başına dert olur. Ayrıca eğer bir hata yapıp bu grupları korumaya kalkarsanız o da Türkiye için uluslararası alanda ciddi sorun oluşturur. Türkiye bu yöntemi izlemeli. Çünkü sınırımızın dibinde patlamaya hazır bir bomba gibi duruyor İdlib. Orada ve kamplarda yaklaşık 500 bin kişi var. Eğer Suriye'den yeni bir göç başlarsa Türkiye zor durumda kalacaktır. AKP iktidarı hiç vakit kaybetmeden önlem almalı. Bu grupları Irak, Afganistan ve son olarak da Suriye'de çok iyi tanıdık. Bu tür radikal unsurların ortak özelliği öncelikle kendisini himaye eden, koruyan grup, kişi ya da devletlere zarar verir. Bunun örneklerini daha önce gördük. Türkiye'de iktidar bunu asla unutmamalı. O grupları kesinlikle korumaya kalkmamalı."