CIA-BND darbeleri gizli dinlemeyle yönlendirdi

CIA-BND darbeleri gizli  dinlemeyle yönlendirdi
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100'den fazla ülkenin Alman Dış İstihbarat Örgütü BND ve CIA tarafından dinlendiğini ortaya koyan Alman ZDF TV'sinin paylaştığı belgelere göre, bu iki örgüt savaş ve darbeleri gizli dinlemeyle yönlendirdi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100'den fazla ülkenin Alman Dış İstihbarat Örgütü BND ve CIA tarafından dinlendiğini ortaya koyan Alman ZDF TV'sinin paylaştığı belgelere göre, bu iki örgüt savaş ve darbeleri gizli dinlemeyle yönlendirdi. BND'nin "Rubikon" ve CIA'in "Minerva" olarak adlandırdığı dinleme operasyonu süresinde Türkiye'de de çok sayıda katliam, suikast ve darbe düzenlendi. Her iki istihbaratın bunlardan haberdar olduğu ve gidişatı etkilediği yorumları yapıldı. ZDF'nin Türkiye ile ilgili bölümlerini DW ile paylaştığı belgelere göre, BND ve CIA'nın dinleyebilmek için kırılabilir şifreyle ürettiği manipüle kripto cihazları yıllarca sattığı Türkiye, Varşova Paktı ülkeleri için de kolay av haline geldi ve olayı çözen Doğu Almanya istihbaratı Stasi de bu sayede Türkiye'yi yıllarca dinledi. Ancak BND ve CIA, dinlemek üzere manipüle ettiği cihazları İrlanda, İspanya, Portekiz, İtalya ve Türkiye gibi NATO üyesi ülkelere satmaktan ve onları da dinlemekten çekinmedi.

 

ZDF'ye göre 1972'de CX52 kripto cihazlarından alanlar arasında Şili de vardı. Bu cihazların alınmasıyla beraber CIA, ülkede bir yıl sonra yapılacak kanlı askeri darbe konusunda adım adım haberdar oldu ve gelişmeleri darbenin başarılı olması için yönlendirdi. Gizli servis belgelerine göre 1973'te kanlı bir darbe ile askeri diktatörlüğün işbaşına gelmesi için ipleri çeken, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'un güvenlik danışmanı ve daha sonra dışişleri bakanı olan Henry Kissinger'dı. Aynı şekilde Arjantin'deki kanlı diktatörlükte de gidişatta BND ve CIA belirleyici oldu. 1982 yılında Arjantin ordusunun İngilizlerin yönetimindeki Falkland Adaları'na operasyon düzenlemesi ile başlayan savaşta ise BND ve CIA, İngiltere'nin yanında yer aldı ve savaşı kazanmasını sağladı.