Çin gizlice uzaya araç fırlattı

Çin gizlice uzaya araç fırlattı
Dün Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatılan Uzun Yürüyüş 2F roketinin alçak Dünya yörüngesine fırlatıldığı aktarıldı. Açıklamalarda ise Çin "yeniden kullanılabilir bir test uzay aracı" gönderdiğini ifade etti.

Haberde uzay aracının testinin "uzayın barışçıl kullanımı için teknik destek sağlaması planlanan yeniden kullanılabilir ve yörüngedeki hizmetlerin teknik doğrulamasını" içerdiği ifade edilmiştir.

Fırlatmaya ilişkin herhangi bir fotoğraf veya ilgili bir işlem yayımlanmamıştır. Ancak test edilen aracın bir uzay uçağı olduğu tahmin edilmektedir. Uzun Yürüyüş 2F roketi alçak Dünya yörüngesine yaklaşık 8 metrik ton taşıyabilmektedir; bu da uzay uçağının ABD Hava Kuvvetleri''nin X-37B uzay uçağına benzer boyutta olduğuna işaret edebilir denilmiştir.

Başka bir gizli Çin uzay aracı Eylül 2020''de fırlatılmış ve Çin''e inmeden önce iki gün boyunca yörüngede kalmıştır. Bu yeni aracın o zamanki araçla aynı olup olmadığı şu an için bilinmemektedir.

Çin, yeniden kullanılabilir uzay aracı kabiliyetlerini geliştirmek için hamleler yapmaktadır. Çin Devlet Konseyi Enformasyon Bürosu tarafından bu yıl ocakta yayımlanan uzay "resmi raporunda" ülkenin "yeniden kullanılabilir uzay taşımacılığı sistemleri için kritik teknolojiler üzerine araştırmaları güçlendirmeye ve buna uygun uçuş denemeleri yapmaya devam edeceği" belirtilmiştir.

Raporda şu ifadeler yer almıştır:

Düzenli fırlatmalara yönelik artan ihtiyaca karşılık olarak Çin, uzaya çıkış ve uzaydan dönüş kapasitesini geliştirmek ve uzaya giriş ve uzaydan çıkışı daha verimli hale getirmek için yeni roket motorları, kombine döngü tahriki ve üst aşama teknolojileri geliştirecek.

 

İlgili Haberler