Ekonomist Selim Kotil iktidarın seyrettiği kabusu açıkladı

Ekonomist Selim Kotil iktidarın seyrettiği kabusu açıkladı
Türkiye’de gübre fiyatlarının artması nedeniyle tarlalar gübresiz kalırken Çin de gübre satışını durdurduğunu açıkladı. Kur baskısı nedeniyle gübre zamlanırken çiftçiyi daha zor günler bekliyor.

Ekonomist Selim Kotil, Çin’in gübre ihracatını durduğunu açıkladı.

Rusya’nın da bir süre önce gübre satışını durdurduğuna dikkat çeken Kotil, Türkiye’deki pazarın yüzde 40’ından fazlasına bu iki ülkenin sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl başlayan gübre krizini ise iyi günler beklemiyor. Türk Lirası’nın tarihi değer kaybı, vergiler ve enflasyon nedeniyle gübre fiyatları yüzde 200 ile 400 arasında artarken, çiftçiler tarlalarına gübre atamadı.

Söz konusu durumun yaz aylarında verimlilik oranına darbe vuracağı beklenirken, Çin’den gelen haber çiftçiyi önümüzdeki günlerde zorlu bir sürecin bekleyeceğine işaret ediyor.

Öte yandan Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kotil, Çin’in dünyadan buğday çekip stokladığını da dile getirdi. Benzeri bir hamlenin de Hindistan’dan geldiğini belirten ünlü ekonomist “Hindistan da satışı durdurdu. Aklı başında olan herkes bu hikayenin sonunu görür” ifadelerini kullandı.

Küresel iklim krizi nedeniyle dünya kıtlık sınavıyla karşı karşıya kalırken, dünya devleri ise gıdada içe kapalı bir politikaya geçerek vatandaşı için stok yapma yarışına giriyor.

Kotil ise şu uyarıyı yapıyor: “Çok sert bir kış geliyor, ve biz seyrediyoruz.”