Piyasada iflas erteleme kuyruğu

Piyasada iflas erteleme kuyruğu
Piyasada iflas erteleme kuyruğu

Yılın ilk 2 ayında sektörlerinde başa güreşen 10 büyük şirket iflas ertelemesi için başvuruda bulundu. Birçok üretici, iç piyasa

Yılın ilk 2 ayında sektörlerinde başa güreşen 10 büyük şirket iflas ertelemesi için başvuruda bulundu. Birçok üretici, iç piyasadan parasını alamayacağı endişesiyle dış pazarlara açılma yolunu arıyor

 

İflas erteleme başvurularındaki artış, piyasada tedirginlik yarattı. Pekçok firma malını satarken, “acaba yarın bu şirket iflas ertelemeye başvurur mu, alacağımı tahsil edememe noktasına gelir miyim” tedirginliği yaşıyor.
2013 yılı ardı ardına gelen iflas erteleme haberleri ile başladı. Dünya gazetesinin haberine göre yılın sadece ilk 2 ayında sektörlerinde başa güreşen 10 şirketin iflas ertelemeye başvurduğu ortaya çıktı. Uzmanlar sayının çok daha fazla olduğunu, iflas ertelemelerde son birkaç ayda çok ciddi bir artış yaşandığını vurguluyor. Yalnızca İstanbul’daki ticaret mahkemelerine yılın ilk iki ayında yapılan iflas erteleme başvuru sayısı 30’un üzerinde.
İflas ertelemelerdeki bu artış, piyasada sıkıntı yaratmış durumda. Sadece iflas ertelemelerle ilgilenen mali müşavirlerin piyasada dolaştığı ve firmalara “sistemin avantajlarını” anlatarak süreci yönetmeye talip olduğu konuşuluyor.
İflas erteleme başvurularındaki artış, piyasada dikkat çekici bir yorgunluk yaratmış durumda. Sadece Bakırköy Ticaret Mahkemeleri’ne yılın ilk iki ayında iflas erteleme başvurusu yapan firma sayısı 11. Çağlayan Ticaret Mahkemeleri’ne de ocak ayında 7, şubat ayında ise 4 firma iflas erteleme başvurusunda bulundu. Kartal Ticaret Mahkemeleri’ne de aynı sürede yaklaşık 10 başvuru yapıldı. Birçok alt sektörde üretim yapan firma sahibi, iflas ertelemelerin ticareti vurduğunu belirtiyor. Öyle ki bazı şirketler, iç piyasadan alacağını tahsil edemeyeceği endişesi ile ihracata yönelmiş durumda. Bankalar da durumdan şikayetçi İflas erteleme ve karşılıksız çek mağduru olmaktan korkarak yerli üreticilere mal verilmemesi, piyasada önemli bir sıkışıklık yaşanmasına ve ithalatın artmasına da yol açıyor. Başvurulardaki artıştan en çok şikayetçi olan kesimlerden biri de bankacılar. Bazı şirketlerin kolay şartlarda alınan ’iflas erteleme’yi borçtan kaçma aracı haline getirdirdiğine dikkat çeken banka temsilcilerine göre, iflas erteleme başvuru şartları yeniden yapılandırılmalı ve sadece iflas noktasına gelen firmalar için bu karar çıkarılmalı.