Cumhuriyet için meydanlara koşun

Çocukluğumun Cumhuriyet Bayramları geliyor aklıma. Gündüz, resm-i geçitlere giderdik annelerimizle bazen. Ama muhakkak gittiğimiz bir yer vardı ki Taksim’di. Suların ‘taksim’ edildiği yerde toplanırdı insanlar. İşte o ışıklandırılmış suları, fener alayını görmek, tramvayla bir gece seyahati yapmak, defne dallarıyla süslenmiş takları seyretmek hoşumuza giderdi.
Camilere de aynı zevkle giderdik. Hırka-i Şerif’e de giderdik. Ve bu bizi yadırgatmazdı. Yadırgamak ne kelime bu ziyaretleri, birbirinin devamı gibi görürdük. Ve birbirinin devamı görür, severdik.
Andımızı okurken de aynı rahatlık olurdu. Türk’üm doğruyum, ‘yassam’ küçüklerimi korumak... derdik. Bir ulus olmanın, bir ulus bilinci oluşturmanın kolay olduğunu sanıyorlar. Sonra o bilinçle bir araya gelmiş insanların başarılarından saygısızca yararlanıyorlar. Kurumlarından, önce yararlanıyor sonra onları yıkıyorlar.

 


***

 


İmparatorluğa bir şey diyen mi vardı, padişahlığa bir şey diyen mi vardı, ümmete bir şey diyen mi vardı? Kim dağıttı yok etti bunları.
Hanedandan bir hanımın yazdığı bir roman okumuştum. 2. Abdülhamit, Hüseyin Şerif’in İngiliz hanımına ve kızlarına mücevher yağdırır. Abdülhamit Han onun niyetini anlamıştı. Onu elinde tutmak istiyordu. Bu aile, sultanlarla oturup kalkarlardı. Bizi ilk arkadan vuran, emperyalizmin projesinde rol alan, koltuk meraklısı Hüseyin Şerif’tir.

 


***

 


Şimdi yarın Cumhuriyet Bayramını kutlayacağız. Öyle geliyor ki bana büyük çoğunluk kutlayacak ama küçük bir azınlık kutlamayacak. Küçük dememin sebebi, içlerinde farkında olmayanlar vardır. Masum olanlar yani.
Ötekilerin dünyaları tersine döndü. Esed’i düzeltip Esad demeye başladılar. Irak Başkanı’nı Türkiye’ye davet ettikleri gibi Rus, Kazak işbirliğine katılmak istediler. Van’daki konuşmasında Başbakan ‘savaş lobisi var, terör lobisi var’ diye esip savurdu. Ya Suriye’ye reva görülen zulüm. Bunlar değil miydi ve bunları yapan Başbakan o değil miydi? Andımızı bütün Türkiye okuyacak. Onların yasakladıkları birkaç yüz çocuk değil. Gençler ve halk, askerlerin yerine yürüyecek. Çocukluğumdaki gibi bir bayram olacak yani. Şerden hayır doğacak.

Yazarın Diğer Yazıları