Piyasalar petroldeki düşüşle tedirgin

Piyasalar petroldeki düşüşle tedirgin
Uluslararası piyasalar, petrolün yeniden 37 dolar seviyesine doğru düşmeye başlaması ile birlikte tedirgin bir havaya girdi

Petrol fiyatı yeniden düştü ve ABD hisse senetlerinin 2015 yılında tekrar artıya geçmesine yardımcı olan Salı günkü kazancının önemli bir bölümünü geri verdi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisse sentleri, Yuan’ın yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine düşmesi ile birlikte gerilerken, dolar kazancını daha da genişletti.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.9 düştü ve varil başına 37 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi; Salı günü, iki günlük düşüşünü durdurdu ve dalgalı bir seyir izledi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisse senetlerini içerisine alan Hang Seng China Enterprises Endeksi, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve anakara Çin hisse senetleri ile ayrışmasını daha da derinleştirdi.

Yuan zayıflıyor

MSCI Ülkeler Dünya Endeksi, fazla değişmedi ve 2015 yılını yüzde 2.9’luk kayıpla kapatmaya yöneldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi son 10 ayın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi ve Avustralya tahvillerinin faizleri, ABD Hazine tahvillerini izleyerek yükseldi.

Hong Kong’da Shenwan Hongyuan Group Co.satış işlemleri müdürü William Wong, “Çin piyasası yılın ilk yarısında, büyümenin daha da yavaşlayacak olması ile birlikte, muhtemelen oynak seyredecek ve Yuan’ın zayıflaması bekleniyor” dedi ve “H grubu hisse senetleri, FED’in faiz artırımının Hong Kong ekonomisini ve aynı zamanda piyasa bekleyişlerini daha fazla etkileyecek olmasından dolayı kırılgan” şeklinde görüş bildirdi.  Çin, Reuters’in konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ülke içi ve dışı kurlar arasındaki farkın açılmasından dolayı, bazı yabancı bankaların sınır ötesi döviz işlemlerini askıya aldı. ABD’de, Salı günü açıklanan tüketici güveni ve konut fiyatları verileri, Dünya’nın en büyük ekonomisinin güçlenmeye devam ettiğini gösterdi ve bu durum, Salı günü doların ve Hazine tahvillerinin fazlerinin yükselmesine yardımcı oldu. Tokyo’da SMBC Nikko Securities Inc. yatırım enformasyondan sorumlu genel müdür Chihiro Ohta, “Petrol fiyatları ile birlikte hareket etmeye devam edeceğiz,” dedi ve “Gelecek yılın ilk üç ayında ya da ilk yarısında da, bunun farkında olmayı sürdüreceğiz” şeklinde görüş bildirdi.