Emekli amiral Cem Gürdeniz Marmara’yı öldüren deniz salyaları için büyük çözümü açıkladı

Emekli amiral Cem Gürdeniz Marmara’yı öldüren deniz salyaları için büyük çözümü açıkladı
Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Marmara Denizi’nde yaşamı tehdit eden deniz salyasının aynı petrol kirliliğinde olduğu gibi deniz sathından toplanması gerektiğini belirterek 'Ulaştırma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri'nin olanakları seferber edilmeli' çağrısında bulundu...

Türkiye’de Ege ve Marmara Denizi’nde görülmeye başlanan deniz salyaları, balık popülasyonunu ve dipte yaşayıp hareket yeteneği az olan canlıları da etkileyerek deniz yaşamını tehdit eder hale geldi.

"DENİZ KUVVETLERİ SEFERBER EDİLMELİ"

Yıllardır sanayi atıklarının bırakılması yüzünden can çekişen ve yüzeyi deniz salyasıyla kaplanan Marmara Denizi için açıklamalarda bulunan Emekli Amiral Cem Gürdeniz, "Ulaştırma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri''nin olanakları seferber edilmeli" çağrısında bulundu.

Deniz salyasının aynı petrol kirliliğinde olduğu gibi deniz sathından toplanması gerektiğini belirten Gürdeniz "Marmara Denizi için acil müdahale planı derhal devreye sokulmalıdır! Bu yükü sadece belediyeler ve çevre bakanlığı kaldıramaz" dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Gürdeniz şunları söyledi:

“Misilaj(deniz salyası) ile mücadelede önemli olan deniz salyasının aynı petrol kirliliğinde olduğu gibi deniz sathından toplanmasıdır. Bu işlemi şu anda belediyeler yapıyor. Ancak yeterli olmuyor.

Bir petrol kirliliği durumunda bu iş aslen Ulaştırma Bakanlığı ile anlaşmalı olduğu özel firmaların olanaklarıyla yapılır. Deniz Kuvvetleri''mizin bazı romorkör ve kurtarma gemileri de bu işlemlere yardımcı olabilir. Sorun tabakanın dibe çökmesi, dipteki canlı hayatı yok etmesidir.

Zaman önemli bir faktör.  Mücadele zamana karşı yapılmalı doğanın kendi dengesini kurması beklenmemelidir. Zira Marmara bu aşamayı geçmiş görünüyor.”

İlgili Haberler