Denklik mağdurları YÖK'e isyan etti

Denklik mağdurları YÖK'e isyan etti
YÖK'ün, yurtdışında okuyup Türkiye'den denklik almak isteyen Hukuk Fakültesi mezunlarına karşı uygulamaları, denklik mağdurlarını isyan ettirdi. Hukuk mezunları YÖK'ten mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Fatih ŞAHİNTÜRK - YENİÇAĞ

Yurtdışında bulunan Üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun olup, Yükseköğretim Kurulu''ndan (YÖK) denklik almak isteyen hukukçulara karşı YÖK''ün uygulamaları, mezunları isyan ettirdi. YÖK, denklik vermek için her yıl mezunları seviye tespit sınavına tabi tutup yüzde 40 başarı oranı istiyor. Sınavda yüzde 40 başarı sağlayan hukuk fakültesi mezunlarına ise üç üniversiteden birini tercih hakkı vererek, Türk hukuk sistemiyle ilgili 11 fark dersi vermesini istiyor. 11 dersi başarıyla veren mezunlar, bu süreç sonunda denklik kazanabiliyor.

BU YIL SINAVI KİMSE GEÇEMEDİ

Denklik kazanmak için her yıl Anadolu Üniversitesi''nde yapılan Hukuk Seviye Tespit Sınavı, bu yıl YÖK''ün talimatıyla Ankara Hacettepe Üniversitesi''nde yapıldı. 467 öğrencinin girdiği sınavda, soruların zorluğu sebebiyle hiçbir öğrenci YÖK''ün talep ettiği yüzde 40 başarı oranını yakalayamadı ve sınavı geçemedi. 

SORULARI VE CEVAP ANAHTARINI GÖRMEK 150 LİRA

YÖK''ün denklik için sınava giren Hukuk Fakültesi mezunlarına karşı uygulamaları bununla da sınırlı kalmıyor. YÖK yönetmeliğine göre sınavdan sonra soruları ve cevap anahtarlarını görmek isteyen öğrencilerden 150 lira para yatırması isteniyor. Ücreti ödeyen öğrenciler ise sadece aldığı başarı puanını görebiliyor. Sorulara itiraz hakkı, sınav başarı oranı, sınavda kimin başarılı olup olmadığı gibi veriler ise YÖK''e dilekçeyle yapılıyor ve günler sürüyor. Denklik mağduru mezunlar, YÖK''ün kendilerine karşı yaptığı bu uygulamalara karşı YÖK''ten mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.