Depremlerde bile tarihi yapıların zarar görmediği yer gündem oldu. Günümüze kadar geldi

Depremlerde bile tarihi yapıların zarar görmediği yer gündem oldu. Günümüze kadar geldi
İnkara İmparatorluğu’nun yaptığı binalar, saraylar depreme dayanıklı yapılmış ve büyük depremlere rağmen ayakta kalmıştır.

İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır.

Atlas Tarih Dergisi'nde yer alan bilgilere göre, İnka İmparatorluğu Amerika Kıtası'ndaki en büyük devletlerden biriydi. İnkalar Ant dağlarındaki yüzlerce halktan biriydi.

2331.jpg

İspanyollar Cusco’yu ve ele geçirdikleri diğer İnka şehirlerini yıkıp yağmaladıktan sonra daha önceki Saray, tapınak ya da diğer yapılardaki taşları kullanarak kendi kentlerini kurmuşlar ancak Peru'nun bir deprem bölgesi olduğunu unutmuşlar ve her depremde bu kentler büyük ölçüde tahrip olmuştur.

Onların yaptığı yeni binalar yıkılırken İnkalardan kalmış olan bazıları yüzlerce yıllık binalar duvarlar Machu Picchu örneğinde olduğu gibi kentler olduğu gibi kalmış.

Neden?

Çünkü İnkaların Hatta İnka öncesi dönemi mimarları, mühendisleri, yapı ustaları, postaları binaların depreme dayanıklı olarak inşa etmeyi biliyorlardı.

Devasa taşları birbiri üstüne yığarken duvarlarda pencereler açarken olası bir depremin neden olabileceği yıkımı önleyecek hesapları yaptıkları için onlardan kalan birçok yapı halen ayakta kalabilmiştir.

iiiiiiiiiiiiii.webp