Depremleri noktasına kadar bilen Şener Üşümezsoy, büyük depremin yıkıcı hattını açıkladı. Tehlike altındaki yerleri saydı. Bir uyarı daha yaptı

Depremleri noktasına kadar bilen Şener Üşümezsoy, büyük depremin yıkıcı hattını açıkladı. Tehlike altındaki yerleri saydı. Bir uyarı daha yaptı
İzmir’de büyük depremin yaşanacağı 8 yıl önceden bilen Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ege’de risk taşıyan aktif fayları açıkladı. İzmir’deki depremden sonra büyük tehlikeyi açıklayan Üşümezsoy, “Riskli olan 3 fay söz konusudur. Ege’deki tehlike taşıyan faylar Manisa’da İzmir ve Aydın Kuşadası’nda yer alan faylardır” dedi.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, gündemi etkileyecek bir açıklamalarda daha bulundu. İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen büyük depremin ardından yaşananları teknik olarak ele alan Üşümezsoy, Ege Bölgesi’nde risk taşıyan aktif fayları açıkladı.

Son deprem uydu verileriyle elde edilen sonuçlarda Samos Adası’nın 15 cm kadar yükseldiğini ifade eden Üşümezsoy, “Bu depremde uydu verileriyle elde edilen sonuçlarda Samos adası su üstünde 15 cm kadar yükselmiş buna karşılık karşı kıyıda İzmir Seferihisar kıyıları, Çeşme bloğu kıyıları 15 cm kadar çökmüştür. Karaburun fayında kuzeye bakan fayda İzmir Narlıdere fay kısmında yatay eksende bir rotasyona neden olmuştur” dedi.

“MAKASLAMA KUVEETİNİ ARTIRMIŞ VE YIRTILMAYI KOLAYLAŞTIRMIŞTIR”

Narlıdere fayının kuzeye bakan kısmında yatay düzleme göre yırtılmanın kolaylaştığını kaydeden Üşümezsoy, “Bir başka ifadeyle Narlıdere fayının kuzeye bakan kısmında taban bloğu bu depremde yatay düzleme göre yukarı doğru rotasyon yaparak fay düzleminde makaslama kuvvetini artırmış ve yırtılmayı kolaylaştırmıştır” şeklinde konuştu.

RİSK TAŞIYAN FAYLARDAN BİRİ

Ege’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem sonrası İzmir-Çeşme plakası içinde oluşan depremlerin yanaltımlı depremler olarak görüldüğünü ifade eden Üşümezsoy, “Büyük deprem sonrası İzmir Çeşme plakası içinde oluşan artçı depremler yanaltımlı depremler olarak görülmekte. Burada riskin taşıdığı faylardan biri İzmir Körfezi’ndeki Narlıdere fayı diğeri ise Spil Dağı kuzey kenarındaki fayıdır. Bu son depremde fay üzerindeki yüklediği stres körfezde stres düşmesine karşı bu faylar üzerinde stres aktarmıştır” dedi.

İzmir Körfezi’ndeki 5 milimetrelik stresin biriktiğini belirten Üşümezsoy, “İzmir Körfezi’de 5,3 kilometre genişleyerek 1852, 1778 ve 1688’de kırılmalardan sonra yılda 5 milimetrelik stresler birikmiştir. Bu boyutuyla 3 ayrı deprem sonrası kırılmayla rahatlayan faylar üzerindeki stresler 5 milimetreden hesaplarsak 350 yılda 1,75 olarak ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

02cfcf51-9aa0-4dcf-9c8c-9b7f4d92e444.jpg

EGE’DE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN 3 FAY SÖZ KONUSU

Üşümezsoy, Ege’de büyük depremin yıkıcı hattını açıklayarak uyarılarda bulunarak, “Ege’deki morfoloji, tektoniğe ve aktif faylara baktığımızda gördüğümüz gibi birçok aktif fay var. Ve birçok potansiyelinde öne çıkanı bir çuval pirinç içinde taş ayıklamaya benzeyen bir olayla riskli olan fayları ayırmaktır. Riskli olan 3 fay söz konusudur. Biri İzmir’in Narlıdere fayı, diğeri Manisa Spil Dağı fayı, son olarak ise Kuşadası’daki faydır. Bunların dışında da aynı Spil Dağı’nı paralel gören aynı sistem üzerinde olan Akhisar Saruhanlı faylarıdır. Ege’deki risk taşıyan faylar Manisa’da İzmir ve Aydın Kuşadası’nda yer alan faylardır” ifadelerini kullandı.

f0bf361b-eb1a-41a5-bec5-95313ada2bdc.jpg

Üşümezsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Körfezi’nde 1688’deki kırılma dışında 1778’de de bir kırılma söz konusu olmuştur. Fakat bu depremler aynı fay hattının kırılması yerine körfez boyunca Doğu-Batı yönünde uzanan yanaltımlı Seferihisar fayında ve Doğanbey fayında da depremler söz konusudur. 1852 yılında da bir deprem söz konusudur. Aynı şekilde 1992 yılında 6 büyüklüğünde deprem Doğanbey fayında olmuştur.

Ege Bölgesi’nin aktif tektonik yapısı ile depremselliği arasındaki ilişki Ege’nin sırtları vadilerini oluşturduğu yapılarıyla deniz içindeki devamıyla koyları ve adaları tamamlamaktadır."

64da32a2-ebb7-4698-83af-c9aa6d331bf0-1.jpg3d3c6503-3d61-4c63-ab75-a237fc6e8c46.jpg128face4-805a-4b20-a41d-463d0b019a2c.jpg

580e275e-bd26-4c9c-b758-77edb1ad1b04.jpg