Gittikleri yeri karıştırıyorlar

Gittikleri yeri karıştırıyorlar
Gittikleri yeri karıştırıyorlar

Suriyeli isyancıların yakınları Türkiye’den sonra Ürdün’de de polisle çatıştı.

Suriyeli isyancıların yakınları Türkiye’den sonra Ürdün’de de polisle çatıştı. Hükümetin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğiyle kurduğu ancak henüz faaliyete girmeyen kampa geçmek isteyen Suriyeli sığınmacılar, emniyet güçleriyle çatıştı. Saldırganlara göz yaşartıcı gazla müdahale edildi. Olaylarda 27 polis yaralandı.

İşbirlikçiler gittikleri
her ülkeyi karıştırıyor
ABD ve Batı işbirlikçisi isyancılar, mülteci kisvesiyle gittikleri Ürdün’de yine olay çıkardı. Henüz faaliyete geçmeyen bir kampa girmeye kalkan mülteciler, kendilerine engel olmak isteyen güvenlik güçlerine saldırdı, 27 polis yaralandı.

Suriye lideri Beşşar Esad’ı devirmek için ABD ve Batı’nın destek ve kışkırtmasıyla ayaklanan işbirlikçi isyancılar, mülteci kisvesine bürünerek gittikleri her ülkede baş ağrısı oluyor. Çoğu eski asker mülteciler, en son Ürdün’de yine olay çıkararak güvenlik güçlerine saldırdı. Ürdün’de, ez-Zateri kampında güvenlik güçleri ile Suriyeli sığınmacılar arasında yaşanan kargaşada 27 polis ile bir Suriyelinin yaralandığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Ürdün hükümetinin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğiyle kurduğu ancak henüz faaliyete geçmeyen kampa girmek isteyen Suriyeli sığınmacılarla emniyet güçleri arasında arbede çıktı. Ürdün güvenlik güçlerinin, sığınmacıları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı öğrenildi. Ez-Zateri kampındaki 4 bine yakın Suriyeli sığınmacının, geçen Pazar günü yaşam koşullarını protesto ederek kampı terk etmek istemeleri üzerine arbede yaşanmış, Ürdün polisi göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullanarak kontrolü sağlamıştı.

Rusya’dan uyarı
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye muhalefetine yapılacak askeri ve ekonomik desteğin ülkedeki krizin derinleşmesine neden olacağını belirtti. Bakanlığın açıklamasında, şöyle denildi: “Rusya birçok kez Suriye’deki çatışmanın taraflarından birine sağlanacak ekonomik, askeri, teknik veya istihbarat desteğinin ülkedeki iç savaşı derinleştireceğini ve hem Suriye hem de Ortadoğu için ciddi bir istikrarsızlığa yol açacağını belirtmiştir. Muhaliflere yapılacak destek, onların diyalogdan uzak durmasına yol açacaktır.”

200 bin mülteci

BM’nin mültecilerle ilgili kuruluşu UNCHR’ye göre, iç çatışmaların şiddetlendiği Suriye’den Türkiye’ye sığınanların sayısının 200 bini bulabilir. Bu sayı, Türk hükümetinin öngördüğünün iki katı. Güney komşudan gelen 80 bin civarında kişiyi barındıran Türkiye, sınırdan daha uzak yerlerde dört kamp daha açmaya hazırlanıyor.


Türkiye’de de
rahat durmuyorlar
Mülteci kamplarında rahat durmayan Suriyeliler, sık sık olay çıkararak, halkın tepkisi çekiyor. Mülteciler geçen ay İslahiye ilçesindeki kampta isyan çıkarmışlardı. Türkmenlerin çadır kente yerleştirilmesini protesto eden Suriyeliler, isyan çıkarttı. Yüzlerce Suriyeli çadır kentte bulunan polisleri rehin alarak silahlarına el koydu. Arbedede 4 jandarma eri ile 4 sivil yaralandı. Kilis’teki konteynır kentte bulunan Suriyeli sığınmacılar kartlarına yüklenen 20 TL ile alış veriş yapmak için marketlere hücum etmiş, izdiham yaşanması üzerine polis ve askerlerimize saldırmıştı. Olaylarda 13’ü polis, biri sağlıkçı 14 kişi yaralanmıştı.