TİSK: Türkiye’de gerçek işsizlik yüzde 17.9

TİSK: Türkiye’de gerçek işsizlik yüzde 17.9
TİSK: Türkiye’de gerçek işsizlik yüzde 17.9

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) TÜİK’in yüzde 9.3 olarak açıkladığı işsizliğin gerçeği yansıtmadığını be

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) TÜİK’in yüzde 9.3 olarak açıkladığı işsizliğin gerçeği yansıtmadığını belirterek gerçek işsizliğin yüzde 17.9, işsiz sayısının da 5 milyon 534 bin olduğunu açıkladı.Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), reel kesimin istihdam beklentisinde iyimserlik devam ederken, tüketicilerin işsizlik konusunda giderek daha karamsar hale geldiğini bildirdi. TİSK İşgücü Piyasası Ekim Ayı Bültenine göre, Türkiye’de yıllık işgücü artışı bir milyona yaklaştı. Kadınların işgücüne katılma talebinin çok güçlü olduğu ifade edilen bültende, 669 bin ev kadınının çalışma talebiyle iş aramaya başladığı belirtildi.İstihdam artışının, mevsim avantajına rağmen zayıfladığı ifade edilen bültende, kadın ve genç istihdamının yükseldiğinin altı çizildi. Sanayide istihdam artışının güçlenerek devam ettiğine dikkat çekilen bültende, şu görüşlere yer verildi:

 


Lise altı eğitim
“Tarım ve inşaat sektörlerinde istihdam azaldı. Kayıtdışı istihdam hem mutlak, hem de oransal olarak azaldı. Lise altı eğitimlilere yönelik işgücü piyasası talebi yeniden yükseldi.
Mevsim avantajına rağmen işsizlik Temmuz’da sıçrama yaptı. Genç işsizliği büyüdü. Ümitsiz ve iş aramayan kişilerin sayısı da artarak 2 milyon 169 bine vardı. İşsizlikteki artışın yüzde 61’i lise altı eğitimlilerin işsiz kalmasından kaynaklandı. Klasik işsizlik oranı Euro Bölgesi’nde Türkiye’den yüksek seyrediyor. En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 17,9 ve 5 milyon 534 bin işsiz var.” Bültende, Eylül 2013’te işsizlik sigortasına başvuranların sayısının geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yarı yarıya arttığı kaydedildi.