Garanti restleşmesi!

Garanti restleşmesi!
Rusya: Uçağımızın vurulmayacağına garanti verin. Ankara: Siz de bir daha hava sahamızı ihlal etmeyin

Dışişleri Bakan Yardımcısı Meşkov’un, Türkiye’nin düşürülen Rus uçağı için tazminat ödemesini ve böyle bir olayın tekrarlanmayacağı yönünde garanti vermesini istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Tazminat yok. Rusya da, hava sahamızı ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” sözleriyle Meşkov’a cevap verdi. 

 

Garanti restleşmesi!

Rusya’nın “Bir kez daha uçak düşürülmesin” garantisi istemesine Türk Dışişleri, “Rusya, hava sahamızı bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” diye yanıtladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Meşkov, Türkiye’nin tazminat ödemesini istedi ve “Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğinin garantisini versin” dedi. Aleksey Meşkov, Rus medyasıyla yaptığı mülakat sırasında Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesini “saldırı” olarak tanımlayarak,  “Rus uçağına ve mürettebatına saldırılması sonuçları olması beklenecek ciddi bir suç” ifadelerini kullandı. “Nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor” ifadelerini de kullanan Meşkov, Sputnik’in aktardığı açıklamalarında ayrıca “Türkiye’nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992’de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini” öne sürdü.  Rusya’nın, “Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğinin garantisini versin” şeklindeki açıklamasına Türk Dışişleri’nden tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç,  Meşkov’a “Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” sözleriyle cevap verdi. Bilgiç ayrıca Rusya’nın istediği tazminat, özür, pilotların cezalandırılması gibi unsurların da karşılanmasının mümkün olmadığını vurguladı. 

Hasmane tutum yok

Gerginliğin tırmanmamasının ve iki ülke ilişkilerinin olumsuz yönde daha fazla etkilenmemesinin arzulandığını belirten Bilgiç, “Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun askeri hedeflerine herhangi bir hasmane tutum içinde değildir” dedi. Türkiye’nin Başika’daki askeri mevcudiyetine yönelik Irak Merkezi Yönetimi’nden Türkiye’ye yönelik tepkileri değerlendiren Bilgiç, “Asker konuşlandırılması konusunda Türkiye’nin iyi niyetinden kimsenin şüphe etmemesi gerekiyor. Başika’daki askeri mevcudiyetimiz Irak’ın toprak bütünlüğüne herhangi bir tehdit değildir” diye konuştu.

Terörden çok çektik

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç ayrıca ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın İncirlik üssüne yaptığı ziyarette Türkiye ile daha fazla işbirliği yapılması gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Türkiye’nin terörle mücadele kararlılığının tam olduğunu vurgulayan Bilgiç, şunları söyledi: “Türkiye terörden çok çekmiş bir ülkedir ve uluslararası koalisyonun aktif bir parçasıdır. Bu çerçevede uluslararası koalisyonun bazı üye ülkelerinin uçakları da Türkiye’de bulunmaktadır. ABD Savunma Bakanı Carter’ın Türkiye’de bulunması memnuniyet vericidir. İşbirliğimiz belki arzu edilen seviyede değil ama işbirliğimiz devam etmektedir. Biz Amerikalılarla her türlü operasyonel konuyu konuşmaya hazırız”.