"Diktatörlüğe yol açacak bir proje"

"Diktatörlüğe yol açacak bir proje"
CHP’li Tezcan, AKP ve MHP’nin uzlaştığı başkanlık sistemi teklifine ilişkin, “Karşımıza bütün devletin yetkilerini tek elde toplayan bir diktatör yaratma projesi çıktı” dedi.

CHP’nin TBMM’de bu dönem çalışmalarını bitirmeden dağılan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı yeni anayasa teklifini değerlendirdi. Tezcan, “AKP’nin 24. Dönem TBMM’de daha önce gündeme getirip yapmak istediğinin tamamını getirdiği ve görüşmelerin yürütüldüğü partiden destek aldığı bir paket bu” dedi.

Tezcan şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı, hem parti başkanı olacak, hem yürütmenin başı olacak, partinin etkisiyle TBMM’yi belirleyecek istediği gibi, aynı anda seçime girecek. İstediği gibi bir meclis yaratacak, hoşuna gitmezse kendisiyle beraber yeniden meclis belirlemek için yeni bir seçime gidecek ama meclis isterse bunu yapamayacak, Meclis ancak 5’te, 3 çoğunlukla yapacak. Cumhurbaşkanı tek başına yapabilecek. Cumhurbaşkanı HSYK’nın yarısını belirleyecek. Geri kalan yarısını da TBMM’deki çoğunluğuyla tespit edebilecek. Bu düzenlemeyle Meclis’e şu anda AKP çoğunluğuna cumhurbaşkanıyla birlikte HSYK’nın tamamını tek başına belirleme yetkisi vermişler.”

TBMM DEVRE DIŞI

CHP’li Tezcan, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanı hoşuna gitmediği yerde TBMM’nin çıkardığı kanunları veto edip kanun çıkarmasını da bloke edip, TBMM’nin kanun çıkarmasını engelleyip, kendi kararnameleriyle Türkiye’yi yönetecek” dedi. Tezcan şöyle devam etti: “Yani hem yasamayı belirleme, hem de yasama yetkisi fiilen, hukuken Cumhurbaşkanı’na verilmiş şu anda. Yürütme Cumhurbaşkanı’nda, yüksek mahkemeleri belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na ve onun siyasi partisine verilmiş. Bütün devletin yetkilerini tek elde toplayan bir diktatör yaratma projesi çıktı karşımıza. TBMM’nin hiçbir denetlemesi yok.

Bugünkü anayasada yetkisi sınırlı olan Cumhurbaşkanı'nın sorumluluğuna göre daha ağır bir sorumluluk tarif ettik diyorlar. Peki, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar kurulunun yetkisini kullanıyor şu anda, getirdikleri düzenlemede, o zaman Yüce Divan’a sevkinde bugün başbakan ve bakanlar hangi şartlarda Yüce Divan’a sevk oluyorsa, olması lazım. 100. Madde. Üye tam sayısının salt çoğunluğuyla Yüce Divan’a sevk oluyor başbakanlar ve bakanlar. Cumhurbaşkanı ise getirilen düzenlemeyle üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğuyla sevk olacak.”