Dolar rekor kırdı faiz devreye girdi

Dolar rekor kırdı faiz devreye girdi
Dolar yeni rekoru olan 2.39 ile haftaya başlayınca Merkez üstü örtülü faiz artırım silahını kullandı ve yüzde 9 faizle ek parasal sıkılaştırmaya gitti. Ardından da acil toplantı cağrısını açıklayınca dolar 2.33 TL’ye indi

Dolar, dün sabah saatlerinde bankalararası piyasada 2.39 ile yeni rekor kırınca, Merkez Bankası da faiz silahını çekti. Öğle saatlerine doğru da bu gece acil toplantı yapacağını duyurunca dolar 2.33’e indi. Euro/TL de tüm zamanların en yükseği olan 3,2564 seviyesini gördü. Küresel piyasalarda, gelişmekte olan ülke para birimlerinin genelinde bir değer kaybı görülürken, TL’deki değer kaybının negatif yönde ayrışarak yüzde 1’i aşması dikkati çekiyor.  

Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayıp, daha önce duyurduğu üzere, 1 günlük Ek Parasal Sıkılaştırmaya (EPS) gitti ve yüzde 9 faizli ilk EPS gününe başladı. TCMB, daha önce ilan ettiği gibi dün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı ve döviz satım ihalesinin asgari tutarını 100 milyon dolar olarak belirledi.  Son 5 haftada en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. TL’de kayıp yüzde 14’ü aşarken, Güney Afrika Randı yüzde 8, Brezilya Reali yüzde 3 değer yitirdi.

Acil toplantı bu gece 

Bu arada,  Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla bu akşam toplanacağı ve kararın saat 24.00’da bir basın duyurusu ile açıklanacağı bildirdi. Lira’nın dibe inmesi üzerine Para Politikası Kurulu’nun Salı günü olağanüstü bir toplantı yapacak olması, yurt dışında “lirayı düşüşünü durdurmak için bir faiz artışı işareti” olarak değerlendirildi. Financial Times, Para Politikası Kurulu’nun olağanüstü toplantısına dikkat çekerek “Hükümetin uzun bir süredir böyle bir adıma karşı çıkmasına rağmen Türkiye’nin Merkez Bankası, TL’nin dibe inmesi üzerine olası bir faiz artırımına işaret etti” dediği haberinde “Toplantıdan faiz artışı bekleniyor” denildi.

IMF: Türkiye’de türbülans yaşanabilir

IMF Başkanı Christine Lagarde, FED’in varlık alımlarını azaltma yönündeki kararının; gelişen ülkelerde çalkantılara yol açabileceğini söyledi. IMF’den, FED’in geri çekilişinin etkisiyle gelişen ülkelerin para birimleri ve borsalarında yaşanan sert düşüşlerle ilgili uyarı geldi. IMF Başkanı Christine Lagarde, gelişen piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, ABD Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarına yönelik bir sonraki geri çekilme adımın bu piyasalardaki kargaşayı artıracağını söyledi. Davos’ta konuşan Lagarde, FED’in bu kapsamdaki yeni kararının Türkiye ve Endonezya gibi sermaye çıkışlarından kolayca etkilenen ülkelerde yeni bir ’türbülans’sebebi olabileceğine işaret etti. Lagarde, “FED’in kararı ufuktaki yeni risk gibi görüyor ve yakından takip edilmesi gerekiyor” dedi. 

‘Altın 1300 dolara gidiyor’

Ekonomistler, gelişen ülkelerde devam eden satış dalgasının etkisi ile altın fiyatlarının 1300 doları geçerek iki ayın zirvesine çıkabileceğine işaret etti. CNBC anketine göre, değerli metal bu hafta yeni bir yükseliş ivmesiyle 1,300 doları geçerek iki ayın zirvesine çıkacak. Ekonomist ve analistler; altının önümüzdeki dönemde gelişen piyasalardaki dalgalanmadan kaçmak isteyen yatırımcılarca güvenli liman olarak görülebileceği ve bu yüzden de değerlenebileceğine işaret etti.Finansal danışmanlık şirketi Lear Capital’ın CEO’su Scott Carter, “FED’in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltması, her ne kadar düşük seviyeli bir kesinti olsa da, gelişen ülkelerde para birimi krizleri çıkarttı.” dedi.