Hayata dönüş

Hayata dönüş
Bozdağ’da zirve yaptıktan sonra dönüş yolunda tipi ve sise yakalanan 19 kişilik dağcı grubu, film gibi bir operasyonla 15 saat sonra kurtarıldı.

Birbirine sarılarak ısınan dağcılar, “Tek başımıza olsak donardık” dedi.
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ’da düzenlenen İdadik Kış Dağcılığı Şenliği’nde zirve tırmanışından döndükleri sırada tipiye ve sise yakalanıp mahsur kalan 19 dağcıya 15 saat sonra ulaşıldı. Kullanılmayan kayak tesislerinin de bulunduğu alanda iki gün süren şenlikte eğitimlerin ardından bazı dağcılar, zirveye tırmanışa geçti. Önceki gün sabah saatlerinde zirveye ulaşan dağcılar, öğleyin havanın kapanması üzerine geri döndü. Bu sırada karşılaştıkları diğer tırmanış yapan dağcıları uyardı. Ancak bu uyarıları dinlemedikleri ileri sürülen 19 dağcı tırmanışını sürdürdü. Zirveye çıkıp geri dönüş yolunda yoğun sise ve tipiye yakalanan dağcılar, mahsur kaldı. Yollarını bulamayan dağcılar donmamak için iki kayalık arasına sığınarak, yardım istedi.
Acil yardım çağrısının ardından ilk olarak bölgeye jandarma ulaştı. Ardından da UMKE, AFAD, AKUT’tan yardım istendi. Akşam Bozdağ’a ulaşan kurtarma ekipleri vali Mustafa Toprak başkanlığında kurulan kriz masasının yönlendirmeleriyle çalışmaya başladı. 12 kişiden oluşan uzman dağcılar iki grup halinde çalıştı ve 15 saat sonra dağcılara ulaştı. Ekipteki doktor dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Dağcıların mahsur kaldığı haberleri üzerine aileleri ve arkadaşları da Bozdağ’a geldi. Burada endişeyle kurtarma çalışmalarını takip etti. Bir süre sonra yetkililer kurtarma ekiplerinin, dağcılara ulaştığını söyledi. Bu haber üzerine aileler büyük sevinç yaşadı.
Kurtarılan dağcılar, “Zirveye çıkar çıkmaz tipi başladı. 10-15 dakika içinde ayak izlerimiz silindi. Gece boyunca birbirimize sarılıp ısındık. Tek başımıza olsak hasta olup ölürdük. Dayanışma içinde moralimizi bozmadan sabaha kadar bekledik, zor bir gece geçirdik” dediler.