Doğalgaza zam kapıda. Eğleniyor muyuz gençler

Doğalgaza zam kapıda. Eğleniyor muyuz gençler
Kış arifesinde, uluslararası piyasalarda doğal gaz fiyatı tırmanmaya başladı. Yükselen fiyatların Türkiye’deki doğalgaz fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

Bu yıl çok sıcak geçen yaz mevsimi nedeniyle düşük düzeyde tutulan stoklar ve yeşil enerjinin yükselişi küresel gaz fiyatlarına kışa girmeden zirve yaptırdı.

Aracı kurumlar ortalama kış fiyatlarının geçen yılın zirvelerini geçeceğinden emin görünüyorlar. Hatta şimdiden Kuzey Asya''da LNG yüzde 200''den fazla yükselmiş durumda. Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk Türkiye''de de doğalgazda ekim ayında yüzde 15, yıl sonunda da yüzde 20''lik zam beklediğini, toplam zam oranının yaklaşık yüzde 40''ı bulabileceğini belirtti.

Avrupa’da da doğal gaz fiyatları yükseldi; Norveç''teki yaz bakım kesintileri, düşük LNG arzı, yüksek karbon fiyatları ve düşük gaz stokları nedeniyle Hollanda TTF merkezindeki fiyatlar geçen ay yüzde 32 artarak rekor seviyelere yükseldi. Avrupa''daki gaz depolama kapasitesinin geçen yılla kıyaslandığında şu anda yaklaşık yüzde 50 ila yüzde 60 dolu olduğu belirtiliyor.

Temmuz''da doğal gaza yüzde 12, elektriğe yüzde 15 zam yapılması vatandaşın bütçesini ve enflasyonu olumsuz etkilemişti.