Doktora gitmeden korona virüs işte böyle teşhis ediliyor. Herkes yapabilir

Doktora gitmeden korona virüs işte böyle teşhis ediliyor. Herkes yapabilir
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tuncay Sezgin, korona virüse yakalandığını düşünen vatandaşların, ilk etapta gözlerine bakması gerektiğini ve hastalığın gözlerdeki kızarıklıktan da anlaşıldığını söyledi.

AA

Korona virüs salgınının etkisini sürdürmesinin ardından, kış aylarına girilmesi ile birlikte korona virüs ve gribi karıştıran insan sayısında da artış yaşandı.

Özel bir hastanede görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tuncay Sezgin, korona virüsün gözdeki belirtilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sezgin, korona virüsün kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşabildiğini ve bu damlacıkların vücuda göz yoluyla da girerek enfeksiyon oluşturabildiğini açıkladı.

“TABAKAYA TEMAS EDİYOR”

Sezgin, virüsle enfekte kişinin, konuşması, hapşırması ve öksürmesi sonucu açığa çıkan damlacıkların göze temas etmesiyle gözün konjonktiva (göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını kaplayan zar) tabakasında bir enfeksiyon oluşturabildiğini söyledi.

Sezgin’in konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

"Böylece konjonktivit tablosu söz konusu olabilmektedir ya da gözyaşımıza aldığımız bu damlacık enfeksiyonu, gözde enfeksiyon oluşturmayıp, gözyaşı yoluyla burnumuza akmakta ve burun yoluyla da solunum yollarında enfeksiyon oluşturabilmektedir. Gözdeki görülen bulgularından en önemlisi de kırmızı göz görünümüdür. Bu süreçte kırmızı gözle başvuran kişilerde biz, ateş, öksürük gibi ek bulguların olup olmadığını mutlaka sorguluyoruz. Bir kırmızı gözle karşılaştığımız zaman, 'korona virüslü müyüm?' şeklinde panik olmadan ama ihmal de etmeden bu konuda önlemlerimizi almamızda fayda görüyorum."

Sezgin, korona virüsün göze etkilerine değinerek, "Çok sık görülen ve karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte, koronavirüs enfeksiyonu bulunan kişilerin yüzde 1-2'sinde gözde de belirtilerin olduğu saptanmıştır. Konjonktivit denilen kırmızı göz belirtileri tespit edilmiştir. Yani göz de aynı zamanda bu hastalık için önemli bir bulaş yoludur" ifadesini kullandı.