Doktorlar 'dikkat dikkat' diye duyurdu. Koronaya yakalananlarda çok daha hızlı ilerliyor

Doktorlar 'dikkat dikkat' diye duyurdu. Koronaya yakalananlarda çok daha hızlı ilerliyor
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, korona virüse yakalanan kişilerde alzheimerin çok daha hızlı ilerlediğini belirterek, alzheimer rahatsızlığı olan vatandaşların koronaya karşı iki kat dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Habertürk'te yer alan habere göre Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, Covid-19'un özellikle Alzheimer ve bunama rahatsızlığı olan bireylerde yol açtığı önemli sorunlardan bahsetti.

Korona virüsün, alzheimer rahatsızlığını önemli ölçüde ilerlettiğini belirterek, "Covid-19 bazı insanlarda hastalığa bağlı kırgınlık, yorgunluk, bitkinlik ve halsizliğe neden olmasının yanında doğrudan beyne de etki edebiliyor. Özellikle insanlarda zihinsel yavaşlamaya neden olabilir. Bazı Alzheimer hastaları, Covid-19 geçirdiler ve sonrasında rahatsızlıkları çok hızlı bir şekilde ilerledi. Bu salgının bunamaya yatkın insanlarda zihinsel fonksiyonları hızlı bir şekilde gerilettiğine yönelik veriler var. Birebir gözlemlerimize dayanarak Alzheimer hastalarının daha çok risk altında olduğunu söyleyebiliriz, o yüzden Alzheimer hastalarının daha çok korunması gerekli" dedi. 

Doç. Dr. Barış Metin, alzheimer gibi rahatsızlıkları bulunan vatandaşların koronaya karşı çok daha dikkatli olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: 

"İLERİ YAŞTAKİLER DAHA RİSKLİ"

"Salgına yakalanmadan önceki ve sonraki MR sonuçlarını karşılaştırdığımızda beyin hacminin 4'te 1 oranında küçüldüğünü tespit ettik. Her hastada değil ama bazı hastalarda Covid-19 tedavisi görüp iyileştikten sonra zihinsel olarak uzun süre normal duruma dönemediklerini, taburcu olduktan sonra yakınlarını tanıyamadıklarını yani normal hayata oryantasyonda zorlandıklarını gördük. Ama bu her Covid-19 geçiren hastanın aynı sorunları yaşadıkları anlamını taşımıyor. İleri yaşta, bunama rahatsızlığı, Alzheimer hastası ve altta farklı hastalıkları olan bireylerin risk altında olduklarını ve salgının riskli gruptaki bireyler için bu tarz etkileri olduğunu söyleyebiliriz"

Kaynak: Habertürk