Dolar ipi kopardı TL yerlerde sürünüyor

Dolar ipi kopardı  TL yerlerde sürünüyor
Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’yla başlattığı faiz indirimi tartışmasıyla tırmanışa geçen dolar kuru yeni bir rekor daha kırdı. ABD’deki faiz arttırımının yakınlaştığı yönündeki beklentilerle birlikte, 1 dolar dün 2.60 TL’ye dayandı.

Dolar artıyor kaos büyüyor 2.60

Cebimizdeki Türk Lirası, bundan sadece 49 gün öncesine göre yüzde 11.5 daha değersiz.
Eğer sabit kur rejiminde olsaydık, Türk Lirası yüzde 11.5 devalüasyona uğradı denilebilirdi.Perşembe gününe 2.57 TL ile başlayan 1 Dolar ekonomi dünyasındaki “siyasal baskılar” ve ABD’deki faiz arttırımının yakınlaştığı yönündeki beklentilerle birlikte, 2.60’ı da görerek, 2015 yılının rekorunu kırdı. CHP’li Faik Öztrak, “Son iki ayda dolar kurundaki 24 kuruşluk artış ülkenin omuzuna 103 milyar TL, reel sektörün omuzuna 44 milyar TL ilave yük getirdi. Bu yük; ya işsizlik olarak, yahut da zam olarak milletin sırtına yüklenecek” dedi. Prof. Korkut Boratav da, dolardaki yükselişin ekonomi yönetimi ile iktidar arasındaki güven bunalımından kaynaklandığını ifade etti. Dolar; ABD’de faiz arttırımının yaklaştığı beklentisi ile gelişmekte olan para birimlerini ezip geçiyor. TL ise yılbaşından bu yana % 11.5’lik değer kaybıyla listede ikinci sırada.

16 Ocak’ta 2.3044’tü
Her gün yeni bir rekorla tarih yazmaya devam eden Amerikan Doları; özellikle Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ‘faiz politikası’ konusunda eleştirmeye başladığı Ocak ortalarından bugüne yüzde 11.5 değer kazandı. 16 Ocak 2015’te 2.3044 lira olan dolar, 4 Mart Çarşamba sabahı saat 10’da rekor kırmaya başlayıp, üst üste rekor tazeleyerek, akşam saatlerinde 2.5710 liraya kadar yükseldi. Merkez Bankası; geçtiğimiz Cuma günü ilan ettiği şekilde, 40 milyon dolarlık döviz satış ihalesini yüzde 50 arttırarak 60 milyon dolar sattı. Eğer sabit kur rejiminde olsaydık, Türk Lirası yüzde 11.5 devalüasyona uğradı denilebilirdi, ancak, artık devir değişti. Serbest kur rejiminde her şey piyasa koşullarında belirleniyor ve Türk Lirası dolara karşı ya değer kaybediyor ya da değerleniyor. Ama piyasa da doların değerini kendi kendine arttırmıyor.

Devalüasyon gibi
Hem ABD’deki faiz arttırımının zamanına ilişkin spekülasyonlar; hem de, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere faiz eleştirileri bu seviyeyi değiştiriyor. Üstüne üstlük Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı’nın istifaları konusunda hâlâ piyasa netleşmiş değil. Türk Lirası’ndaki yüzde 11’lik değer kaybı, asıl nereden vuruyor? Türkiye’de Merkez Bankası, hükümet, reel sektör, bankalar ve biz vatandaşa etkisini nasıl görürüz? Bunun için Merkez Bankası’nın Uluslararası Yatırım Pozisyonu Aralık 2014 verilerine bakmak gerekiyor. Buna göre, Türkiye’nin 230 milyar dolarlık varlığı varken, 661.3 milyar dolarlık da yükümlülüğü var. Yani; en basit hali ile hepimizin 230 milyar alacağımız, 661.3 milyar dolar borcumuz var. Bu yüzden net döviz açık pozisyonumuz 431 milyar dolar.

Euro 11,5 yılın dibinde
Yatırımcılar; Avrupa Merkez Bankası’nın bu ay başlatacağı tahvil alım programına dair açıklamalarını beklerken; Euro 11,5 yılın en düşük seviyelerine yakın işlem gördü. Euro, yüzde 0.1 kayıp ile Eylül 2003’ten bu yana en düşük seviye olan 1.1061’e yakın işlem gördü. Euro, günü 2,8630’dan kapattı.