Dolar fıstıki makam yükselmeye devam ediyor. Piyasalar şokta. İşte dolardaki son durum

Dolar fıstıki makam yükselmeye devam ediyor. Piyasalar şokta. İşte dolardaki son durum
Dolar kurundaki yükseliş 8 gündür devam ediyor. Dolar kuru bugün, 20 Aralık'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi 15,63'ün üzerine taşıdı.

Güne 15,50 lira ile başlayan dolar kuru, saat 13:50 itibarıyla %1,01 artışla 15,63 liradan işlem görüyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) peş peşe gelen faiz indirimleri sonucunda, 20 Aralık''ta 18 TL''yi geçerek tüm zamanların rekorunu kıran dolar kuru, Kur Korumalı Mevduat sisteminin açıklanması ile 10 liraya kadar düşmüştü.

Son aylarda 14 TL seviyelerine demir atan dolar kuru Fed''in politika faizini beklentiler yönünde 50 baz puan artırması ile hareketlenmişti. 

Geçen hafta ABD''de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden yüksek gelmesi; ülke merkez bankasının daha agresif faiz artırımı yapmak zorunda kalacağına, ekonomiyi resesyona sürükleyeceği endişelerinin artmasına ve buna paralel dolar talebinin küresel ölçekte güçlü kalmasına neden oldu.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi, geçen hafta Aralık 2002''den bu yana ilk kez 105''i test ederken, art arda 6''ncı haftayı da yükselişle tamamladı. Dolar endeksi bugün 104,5 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi 1,04''ün hemen üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Analistler, bu hafta G7 Maliye Bakanları Zirvesi''nin yanı sıra ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde''ın açıklamalarının piyasaların odağında olacağını belirterek, bugün yurt içinde ödemeler dengesi, Euro Bölgesi''nde dış ticaret dengesi ve ABD''de New York Fed imalat endeksinin izleneceğini bildirdi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası''nın PPK toplantısının Mayıs ayı kararı doların seyrine yön verecek. Merkez Bankası faiz kararı toplantısında piyasa beklentileri dahilinde politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakmıştı. 

Merkez Bankası faiz kararı 26 Mayıs tarihinde açıklanacak. Karar saat 14:00’de yayınlanacak. Piyasalar bankanın politika faizinde vereceği yöne göre netlik kazanacak.
 

İlgili Haberler