Dolar tarih yazıyor TL kıvranıyor

Dolar tarih yazıyor TL kıvranıyor
Güne 3.32 seviyesinden başlayan dolar/TL, Fed'in önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artırımı yapacağı beklentisi ile 3.3500 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı.

Dolardaki tırmanışın hızlanmasında ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın açıklamaları etkili oldu. Dolar/TL, 3.3500 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı. Kur, saat 17.05 itibari ile 3.3490 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL, dün 3,3270 seviyelerine kadar çıkarak rekor kırmıştı.

YELLEN'DAN PİYASALARA MESAJ

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söylerek, faizlerin gelecek ay arıtrılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Yellen, Fed yetkililerinin bu ay yaptıkları toplantıda faiz artırımları için gereken koşulların olgunlaştığına kanaat getirdiğini ifade etti.

Yellen, ABD'de başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, "Yakın dönemde böyle bir artışı yapmak uygun olabilir" dedi.

ABD Kongresi'nde siyasetçilere yapacağı açıklamalar için hazırlanan konuşma metnine göre Yellen, ABD ekonomisinin ılımlı büyüme patikasında ilerlediğini ve bu sayede tam istihdama yaklaşmanın ve enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye yükselmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Mevcut faiz politikasının ekonomiyi büyütücü etkisinin olduğunu belirten Yellen, buna karşılık ekonominin büyüyecek "bir miktar daha alanı" bulunduğunu belirtti.

Fed'in enflasyondaki yükselişe tepki vermekte gecikme ihtimalini çok düşük gördüğünü belirten Yellen, bu nedenle politika faizinin kademeli olarak artırılmasının yeterli olduğunu belirtti.

ABD'DE İŞSİZLİK 43 YILIN DİBİNDE

ABD'de işsizlik maaş başvuruları 12 Kasım'da sona eren haftada 235,000'e gerileyerek 43 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

İstihdam piyasanın hızla güçlenmeye devam ettiğine işaret eden veri Fed'in Aralık ayında faiz artırmasını kolaylaştırabilir.

MERKEZ 700 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Merkez Bankası'nın dolardaki hızlı tırmanışı frenleyebilmek için, finansal sisteme 700 milyon dolarlık ek dövizlikiditesi sağlanması amacıyla, "katsayıları düşürmesi"ne karşın dolar/TL rekor kırdı.

Yeni güne 3.32 liranın üzerinde başlayan dolar, Merkez Bankası kararının açıklanmasının ardından 3.31 lira düzeylerine çekilmiş ve 3.31 - 3.32 lira aralığında hareket etmeye başlamıştı.

EURO 3.58'İ AŞTI

3,58'in üzerine çıkan Euro/TL, 3,5790 seviyesinde alıcı buluyor.