Tefecilerden sonda Londra'daki esnaf da bayram etti. TL indikçe Türkiye'den neler aldıklarını Barış Çimen'e anlattılar

Tefecilerden sonda Londra'daki esnaf da bayram etti. TL indikçe Türkiye'den neler aldıklarını Barış Çimen'e anlattılar
Dolardaki artışlarla beraber Türk Lirası’nın değeri gittikçe düşüyor. 1 Sterlin 20 TL'yi geçince İngiltere’de esnaflar bayram etti. Londra'daki Türk esnaflar kendileri için avantaj ama Türkiye'deki akrabaları için kötü olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar 17’yi aştı. Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle Türk Lirası’nın değeri gittikçe düşüyor. 1 Sterlin 21,73 Türk Lirası olunca bir gözleme yemek için 20 TL yetmez hale geldi. Türkiye’deki yakınlarına para gönderenler memnun ama alanlar için oldukça sıkıntılı.

Amerika’nın Sesi’nden Barış Çimen, İngiltere’nin başkenti Londra Türkiye’den gelen göçmen esnafın bulunduğu caddede vatandaşlara mikrofon uzattı.

Çimen, buradaki esnafın sterlin kazandığını belirterek, kuruşlardan sonra İngiltere’de kullanılan en küçük bozuk paranın 1 pound olduğunu söyledi. 1 poundun ise bugünkü Türk lirası karşısındaki değerinin 20 TL’yi geçtiğini açıkladı.

Esnaflardan biri, “20 TL’yi 1 yıl önce tatile gittiği zaman gördüm. Değeri çok fazla değişti. Aslında Türkiye’de yaşayanlara çok üzülüyorum. Bizim için iyi, avantajlı ama Türkiye’deki halka üzülüyorum. “ dedi.

Nasıl avantajlı? sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Çünkü biz buradan Türkiye’ye Sterlin gönderdiğimizde çok değerli. Akrabalara gönderiyoruz. Bizim için avantajlı. Gençlerin adına çok üzülüyorum. “

BİR GÖZLEME 3-4 STERLİN

Yoldan geçen bir vatandaş ise, “20 TL’yi 20 gün önce gördüm. Türkiye’deydim ve hiçbir değeri yok, hiçbir şey alamıyorsun. Yazık Türkiye’deki insanlara” diye konuştu.

Gözleme satan bir esnaf ise, "Gözlemelerin tanesi 3-4 Sterlin. 20 liraya bir gözleme alamazsınız. 20 lira 1 Sterlin yapıyor. Değeri düşmüş parayı niye özleyeyim”

Çimen ise, gözlemelerin fiyatını şöyle açıklayarak

‘Ispanaklı 3 pound

Peynir 3 pound

Patates 3 pound’ bir tane gözleme yemek için 60 TL’den fazla vermek gerekiyor.” dedi.

"GEÇEN HAFTA EV ALDIM"

Yoldan geçen bir vatandaş ise, "Sterlin biriktirdik. Ben zaten Türkiye’ye yatırım yapıyorum. Bina, ev, arsa yatırımı yapıyorum. Geçen hafta ev aldım. Biraz daha ucuza alabilirdim ama yine iyi mutluyum” diye konuştu. 

Bir genç ise "20 TL’nin benim için hiçbir değeri yok. Bunu dünyanın hiçbir yerinde kullanamıyorum. Kendi paramı başka bir para birimlerine çevirdiğimde param eriyor bitiyor." dedi.

 

İlgili Haberler