Doları ve Euroyu önceden bilen Remzi Özdemir bundan sonra ne olacağını açıkladı. Dolar yine çıldırdı

Doları ve Euroyu önceden bilen Remzi Özdemir bundan sonra ne olacağını açıkladı. Dolar yine çıldırdı
Dövizin seyrine yönelik yaptığı isabetli tahminleri ile bilinen Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. "Merkez Bankası’nın bu hamlesini müteahhitler kazandı şeklinde yorumlayabiliriz." diyen Özdemir, önümüzdeki günlerde doları hareketli günlerin beklediğini belirtti.

Merkez Bankası, aldığı kararla beklentilerin aksine politika faizi sabit tuttu. Kararın ardından döviz kuru rekor kırdı. Faizin açıklandığı ilk saniyelerde Dolar/TL 12 kuruş, Euro/TL 24 kuruş yükseldi.

Dövizin ne yönde eğilim göstereceğine yönelik yaptığı tahminlerle bilinen gazetemiz yazarı Remzi Özdemir ise, yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle müteahhitlerin kazandığını ifade etti. 

Doların Merkez Bankası’nın kararından hemen sonra yüzde 2 yükseldiğini belirten Özdemir, "Bir süre sonra bu özellikle kamu bankalarının satışlarıyla gerileyecektir. Ancak piyasa eksi faizi kabul etmediği için dolar yükselmeye devam edecek." dedi.

Özdemir, önümüzdeki günlerde doları hareketli günler beklediğini açıkladı.

Remzi Özdemir'in değerlendirmesi şu şekilde;

Merkez Bankası tüm beklentilerin aksine faizleri arttırmayarak sabit tuttu. Merkez Bankası’nın bu hamlesini müteahhitler kazandı şeklinde yorumlayabiliriz. Çünkü özellikle konut sektörü son dönemde artan faizlerle birlikte yeniden krize girmiş ve satışlar bıçak gibi kesilmişti.

Bir süredir müteahhitlerin faizlerin artmaması konusunda kulis faaliyetlerinde bulunduğu biliniyor.

Peki bundan sonra ne olacak?

Dolar Merkez Bankası’nın kararından hemen sonra yüzde 2 yükseldi. Bir süre sonra bu özellikle kamu bankalarının satışlarıyla gerileyecektir. Ancak piyasa eksi faizi kabul etmediği için dolar yükselmeye devam edecek.

Önümüzdeki günlerde doları hareketli günler bekliyor diyebiliriz.

Son bir haftadır faiz artışı beklentisiyle borsaya para girişi de olmuştu. Yurtdışı alımları özellikle bankacılık hisselerinde dikkat çekiyordu.

Bankacılık hisseleri borsanın rekor kırmasına rağmen en çok değer kaybeden şirketleri olmuştu. İş Bankası, Yapı Kredi ve Akbank gibi dev bankalar borsanın yükselişine ayak uyduramamış, tam tersi yabancı fonların satışlarıyla yıllık bazda yüzde 30’a yakın değer kaybetmişti.

İlk kez geçen hafta ve bu hafta borsada banka hisselerine alım gelmişti.

Şimdi bankacılık hisselerine yeniden satış geldi.

Merkez Bankası’nın bu kararı analistler tarafından siyasi bulunuyor. Çünkü normal şartlarda Türkiye gibi dış borcu olan ve döviz rezervi ekside olan bir ülkenin eksi faiz uygulama gibi bir lüksü yok.