Doların yükselmesiyle kömüre yüzde 125 zam geldi

Doların yükselmesiyle kömüre yüzde 125 zam geldi
Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle uçuşa geçen dolar ithalata dayalı ürünlerin fiyatını da uçurdu.

Kış mevsimi kapımızı çalmaya hazırlanırken vatandaşın içini korku kapladı. Doların fırlamasıyla birlikte ithal kömür fiyatları da yükseldi. Kömüre fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 125 arttı.

Geçen yıl vatandaş 1 ton kömüre 1.250 TL ödüyordu, bu sene bu fiyat 2.800 ile 3.000 TL arasında değişiyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin de bu konuya sessiz kalmadı. Aytekin, "Birçok ilde yerli kömür tüketimi yasak. Dolayısıyla Rusya''dan kömür ithal etmek zorunda bıraktılar. Ancak sorun şu ki ne vatandaşın kömür alacak parası ne de kömür satıcılarının stoklar bittiğinde ithal edeceği bir kömür yok. Bu kış, yurttaşları ödedikleri faturalar yakacak" dedi.


DOLARLA BİRLİKTE KÖMÜR FİYATLARI DA UÇTU

Aytekin konuşmasına şu şekilde devam etti: "Erdoğan''ın kurduğu ve iktisat politikasıyla zerre alakası olmayan ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ politikasının ceremesini vatandaş ödüyor. Bağımsız olmayan merkez bankasına yaptıkları baskı sonucu faizleri düşürdüler, enflasyonun da bu teze göre düşmesi lazımdı. Ama dolar uçtu. Dolar fırlayınca, ülkemizin ekonomisi ithalata dayalı bir ekonomi olduğu için her şeyin fiyatı da fırladı. Bunun son örneği kömür fiyatları oldu."
Aytekin ayrıca, "Bugün, doğal gaz kullanılamayan yerlerde kömür, temel ısınma kaynağı, ancak birçok ilde yerli kömür kullanımı da yasaklandı. Yasağın olmadığı yerde ise ithal kömür vatandaşa özendiriliyor. Bugün kömürün tonu 2 bin 800 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Temiz çevre hakkı gerekçesiyle bir yandan olması gerektiği şekilde vatandaşlara doğalgaz da teşvik ediliyor fakat diğer yandan ise doğal gaza taksimetre gibi zam yapılıyor. Bir yılda enflasyon fırladı. Dolar fırladı. İktidar faiz lobileriyle, rant çeteleri arasında gidip geliyor. Olan vatandaşa oluyor. Bu zamların geri alınması şart. Piyasaların regüle edilmesi şart" dedi.

CHP’li milletvekili, "En kötü ev kirası 1.000 TL''den başlıyor. Faturalar da 700 liraya dayanıyor. Kalan parayla yurttaş ev mi geçindirsin, çocuk mu okutsun, mutfak alışverişi mi yapsın?

Bütün ülke, bir avuç insanı zengin etmek için çalışıyor. İktidar giderayak ülkeyi ateşe atıyor. Seçimi kaybedeceklerini kendileri de biliyor.

Kendi seçmenleri bile bu bir avuç rant çetesini doyurmak için çalıştıklarını biliyor. 20 yıl sonunda insanları aç, evsiz, yurtsuz, yakıtsız bırakan bu iktidar halk vicdanında mahkum olmuştur. En kısa zamanda sandığı bekliyorlar. Bu iktidarı tarihin derinliğine atmak için gün sayıyorlar." İfadeleriyle sözlerini noktaladı.

İlgili Haberler