Dr. Atilla Özmumcu bakanlığı maske kararına tepki gösterdi

Dr. Atilla Özmumcu bakanlığı maske kararına tepki gösterdi
Dr. Atilla Özmumcu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın aldığı maske kararına sert tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı''nın aldığı maske kararına tepki göster Dr. Atilla Özmumcu, sosyal medya hesabından sert tepki göstererek, "O zaman otoyollardaki hız sınırlarını da kaldırın" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bazı şartlarda maske yasağının kalkmasını açıklaması sonrası vatandaşlar hangi alanlarda ve şartlarda maskenin kaldırıldığını merak ediyordu.

İçişleri Bakanlığı bu konudaki genelgesini yayınlayarak bu sorulara cevap verdi.

Buna göre; okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında maske zorunlu olacak.

Ancak restaurantlarda, kafelerde, barlarda, gece kulüpleri ya da benzinlik ve market gibi sosyal mesafenin mümkün olmadığı ortamlarda yasak kaldırıldı.

Dr. Atilla Özmumcu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaşadığı bir deneyimi aktararak, olabilecek tehlikleri anlattı, alınan karara tepki gösterdi.

İşte Dr. Atilla Özmumcu''nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar:

"Gerçekten inanılmaz sinirliyim. Bilimi inkar etmek bu. Dünya düz demek bu. 1)Covid bir damlacık enfeksiyonu mu?
Evet. Kovid bir damlacık enfeksiyonu. 2) Damlacık enfeksiyonlarında maske kullanımı damlacıkların etrafa saçılmasını önlüyor ve enfeksiyonu engelliyor mu? Evet.

Bu konuyla alakalı olarak devlet kurumlarının Covid salgını öncesi olası damlacık enfeksiyonların yayılmasını engellemek amaçlı bilgilendirme ve uygulama şartnameleri var mı? Evet. Net olarak var.

Dün açıklanan kapalı mekanlarda havalandırma optimum ise maske takma zorunluluğu açıklamasını nasıl anlamalıyız?
Ben iki tane fakülte bitirdim. Üçüncüsünü (İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Fakültesi) okuyordum ancak salgın dolayısıyla ara verdim. Yurt içi, yurt dışı bir çok kongrede sunumlarım, posterlerim oldu. Yurt dışında PHD (doktora) yaptım. Babam, amcam profesördü. Ömrüm tıbbın içinde geçti. Yani ortanın üstü bir zekaya ve belirgin bir bilgi, bilim, tecrübe birikimine sahibim. 

Maalesef dünkü ''kapalı alanlarda maske zorunluluğunun ortamın havalandırmasının uygun ve optimum olması halinde kaldırılması'' kararını anlamıyor ve anlamlandıramıyorum. Neden? Kapalı alanın havalandırmasının uygun olduğuna kim, ne zaman, nasıl, hangi sıklıkta karar verecek?

Mesela bodrumda bir katı daha olan bir marketin havalandırması nasıl uygun ve optimum olabilir?

Bugün çok yakın bir arkadaşım arayıp akşam benzine 1 TL civarında zam geleceğini söyleyince benzinciye gittim. Parayı kredi kartıyla ödemek için ofise girdiğimde kasiyer hariç hiç kimsede maske yoktu.

En öndeki müşteri de öksürüyordu. Hatta kartla ödeme yaptıktan sonra kasiyer bankoyu kolonya ve dezenfaktan ile defalarca sildi. Şimdi semptom göstermediği sürece test yapılmayacak. Adam semptomun en muazzamını gösteriyor. Ortalığa enfeksiyon saçıyor. Ben de orada zorunlu olarak bulunmak zorundayım.

Siz restaurantlarda, kafelerde, barlarda, gece kulüplerinde kısaca kişinin kendi özgür iradesiyle gitmeyi seçtiği yerlerde maske zorunluluğunu kaldırırsınız. Buna bir diyeceğim yok. Eğer rahatsız oluyorsam, güvenli bulmuyorsam gitmem. Ama benzinci, market, hastane, eğitim kurumları vs gibi yerlerden kaldırırsanız devletin her vatandaşına eşit mesafede kalması ve devletin vatandaşın sağlığını, hayatını koruması ilkesini yerle bir edersiniz.

Aşı olur. Bu onun ferdi kararıdır. Saygı duyarım. Aşı olmaz. Bu da onun ferdi kararıdır. Buna da saygı duyarım.
Ama ister aşı olsun ister aşı olmasın maske takmamak, maske karşıtı olmak işte burada DUR! derim.

Maske takarsan benim hayat alanıma, özgürlük alanıma saygı göstermiş olursun. Sahip olduğun virüsü ortama saçmazsın, beni ortak etmezsin. Ancak maske takmazsan ve eğer enfekte isen ve sen bu enfeksiyonu ortama saçıyorsan bunun neresi özgürlük? Diyelim ki bir hekime muayeneye gittiniz. Uzun sürecek de bir muayene. Diyelim ki hekim kendi kapalı 6-7 m²lik muayene odasında sizi muayene edecek ve çok öksürüyor, aksırıyor tıksırıyor, hapşırıyor.
Yüzünde de maske yok. Eldiven de takmıyor. İster miydiniz bu durumu?

Ya arkadaş ben zorunlu olarak benzinciye, markete gitmek zorundayım. Çocuklar okula gitmek zorunda. Hangi mekanın, hangi şartlarda, hangi şekilde, hangi yöntemle optimum havalandırmasının sağlanacağı şartnamesi belli mi? Bu şartnamenin yerine getirilip getirilmediğini kim kontrol edecek? Kontrol eden bu mekanı hangi sıklıkta kontrol edecek. Kısaca olacak şey değil.

Haaa... Maske havasız bırakır safsatasını da bir tane bilimsel makale yani rüştünü ispat etmiş, PubMed''de kabul görmüş bir dergide yayınlanmış makale eşliğinde buraya yazacak biri varsa da buyursun yazsın. Ben de kendisine teşekkür edeyim. Hatta diplomamı değil, diplomalarımı yırtayım.

Bu nedir cidden ya? Kimsenin kimsenin sağlığını, hayatını tehdit etmeye hakkı yok. O zaman otoyollardaki hız sınırlarını da kaldırın. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağını da kaldırın."

İlgili Haberler