Tarihi Kırkpınar’da doping skandalı!

Tarihi Kırkpınar’da doping skandalı!
Tarihi Kırkpınar’da doping skandalı!

TMOK’un “2013 yılında 90 sporcu doping yaptı” açıklamasının ardından bir skandal da Kırkpınar Güreşleri’

TMOK’un “2013 yılında 90 sporcu doping yaptı” açıklamasının ardından bir skandal da Kırkpınar Güreşleri’nde patladı. Çeşitli kategorilerde bin 689 kişinin katıldığı mücadelelerde finale 1 gün kala kanında yasaklı maddeye rastlanan Serhat Gökmen oyunlardan men edildi

 

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ikinci günü doping skandalı ile başladı. Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, “Başpehlivanlardan Serhat Gökmen kanında doping maddesi bulunması nedeniyle güreşlere katılamayacak” dedi. Taşçı, “Bir arkadaşımız sakatlığı nedeniyle diğeri ise sporu bırakması nedeniyle güreşlere katılmayacağını söylediler. Bir de sürpriz olay oldu, başpehlivanlardan Serhat Gökmen kardeşimizin kanında doping maddesi bulunması nedeniyle güreşlere katılamayacak. Cezalı duruma düştü. Böylelikle başpehlivan sayısı 67’den 64’e düşmüş oldu” dedi. Taşçı, dopingli çıkan başpehlivana verilecek cezanın Güreş Federasyonu tarafından belirleneceğini kaydetti.

 


Gürbüz tarihe geçebilir

 


Güreşçi Serhat Gökmen’den haziran ayında Kocaeli’de yapılan Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde kan örneğinin alındığını ve sonuçlarının bir süre önce Federasyon tarafından bildirildiği öğrenildi. Öte yandan dün yapılan başpehlivanlık müsabakalarında favoriler kaybetmedi. Son iki yılın başpehlivanı Ali Gürbüz, rakibi Şükrü Kazan’ı 4 dakika gibi kısa sürede yenerek üst tura çıktı. Geçtiğimiz yıl finalde Recep Kara’yı yenerek 2 kez üst üste altın kemerin sahibi olan Gürbüz, bugün yapılacak finallerde yine şampiyon olursa altın kemerin ebedi sahibi olarak tarihe geçecek.

 

15 yaş altında bile çıktı!

 

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu, 2013 yılında ulusal bazda 648 müsabakada doping kontrol örneği alındığını, 90 sporcuda yasaklı madde bulunduğunu açıklamıştı. Komisyon üyesi Prof. Dr. Rüştü Güner ise, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada acı gerçeği şu sözlerle özetlemişti: “Son 1 yılda örneğinde yasaklı madde saptanan sporculardan 33’ü 18 yaşın altında yani reşit bile değil, 11’i ise 15 yaşından küçük. Bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.”

 

 

2 ton yağ kullanılacak

 

Geçtiğimiz yıl 1419 pehlivanın boylarında şampiyonluk için verdikleri mücadelede, 2 ton yağ kullanılırken, bu yıl 1689 pehlivan için yine aynı oranda yağ tüketilmesi bekleniyor. Güreşlerin ikinci gününde depolardan yağcıların ellerindeki yağdanlığa doldurulan zeytinyağı, pehlivanların sırtında adeta eridi.

 

 

Ricciardone tribünde

 

Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin 2. gününde Sarayiçi, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’yi de ağırladı. ABD’li diplomat, ziyaret ettiği Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’yle birlikte Sarayiçi’ndeki 652’nci Tarihi Kırkpınar Güreşleri’ni izledi. 

 

 

Seyirci hakeme saldırdı

 

Başpehlivanların güreşlerinin ardından boylarda Er Meydanı’na çıkan güreşlerin müsabakası sırasında henüz kimliği bilinmeyen bir seyirci sahaya girerek güreş yöneten bir hakeme saldırdı. İki taraf arasında kısa süreli yumruklaşma yaşanırken, kavgayı diğer hakemler ve araya giren polis ekipleri ayırdı. İki taraf da birbirinden şikayetçi olmayınca polis olayla ilgili herhangi bir işlem yapmadı.