Dünya Su Günü ne zaman? Türkiye’de su kaynakları azalıyor mu? Türkiye susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya!

Dünya Su Günü ne zaman? Türkiye’de su kaynakları azalıyor mu? Türkiye susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya!
Bugün 22 Mart Dünya Su günü, 1993 yılından beri su kaynaklarının önemine vurgu yapmak için kutlanan bugünde korona virüs salgını nedeniyle suyun aşırı kullanımı, vatandaşların, Dünya Su Günü ne zaman? Türkiye’de su kaynakları azalıyor mu? soruları aramasına neden oldu.

Türkiye susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya!

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Dünya Su Günü 22 Mart 1993’ten bugüne suyun tasarruflu kullanımına dikkat çekmek amacıyla kutlanmakta. Bugünde su kaynaklarındaki azalma vurgulanmak için çeşitli etkinlikler düzenlenirken Devlet Su İşleri (DSİ)’nin verileri bugünün ne kadar önemli olduğunu göstermekte. DSİ’nin verilerine göre, Türkiye’de baraj doluluk oranları ciddi oranda düştü. Korona virüs salgını nedeniyle sürekli insanların su kaynaklarını kullanması ise vatandaşların Dünya Su Günü ne zaman?, Türkiye’de su kaynakları azalıyor mu? sorularının cevaplarını aramasına neden oldu. İşte Dünya su günü ve su kaynaklarına ilişkin detaylar haberimizde…

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

Dünya Su Günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1993 yılında alınan kararla 22 Mart olarak ilan edilmiştir. Bu yıldan sonra her yıl Mart ayının 22’sinde Dünya Su Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır. Dünya’da su kaynaklarında meydana gelen değişime ve suyun tasarruflu kullanılmasına dikkat çekmek, gelecekte suyun yönetimine ilişkin politikalara hazırlık amacıyla farklı temalarla etkinlikler düzenlenmektedir.

TÜRKİYE’DE BARAJ DOLULUK ORANLARI AZALIYOR MU?

Devlet Su İşleri verileri göre 20 Mart tarihi itibariyle Türkiye’de baraj doluluk oranları geçen yıla göre ciddi oranda düştü. İstanbul’da baraj doluluk oranları geçen yıla göre yüzde 30 oranında azalırken Ankara’da ise baraj doluluk oranı yüzde 29 seviyelerinde. İzmir’in ise baraj doluluk oranları bir risk oluşturacak boyutta değil.

DÜNYA SU KITLIĞINA MI GİDİYOR?

Her yıl Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2018 yılında yayınlanan Global Riskler Raporu’nda su krizinin gelecek 10 yılda dünyayı etkileyecek 5 risk arasında yer aldığı belirtilmekte. Bu veri ise su krizine dikkat çekmek amacıyla ilan edilen Dünya Su Günü’nün ne kadar kıymetli olduğunu göstermekte. ABD merkezli Dünya Kaynakları Enstitüsü tarafından yayınlanan bir başka raporda ise dünya nüfusunun neredeyse dörtte birinin su kıtlığı riski ile karşı karşıya olduğu vurgulanmaktadır.

Tatlı su kaynaklarının tehlikeli biçimde tükendiğinin vurgulandığı raporda, su kıtlığı riski listesinin ilk beş sırası şu şekilde sıralandı: Katar, İsrail, Lübnan, İran ve Ürdün.

Raporda dikkat çeken başka bir ayrıntı ise 17 ülkede tatlı su kaynaklarının yüzde 80’inin tüketilmiş durumda olduğu. Aralarında Hindistan, Pakistan, Türkmenistan ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 27 ülkenin “yüksek seviyede su kıtlığı tehlikesi” ile karşı karşıya bulunması ise durumun ciddiyetini yansıtmakta. Bu listede Türkiye ise 164 ülke arasında 32.sırada yer alıyor.