Paris’te karikatür dergisine silahlı saldırı: 12 ölü

Paris’te karikatür  dergisine silahlı saldırı: 12 ölü
Fransa’da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun merkezini basan silahlı 3 kişi, 2 polisle birlikte 10 çalışanı katletti. Saldırıda 4’i ağır 8 kişi de yaralandı

Paris’te kanlı baskın 12 ölü

Fransa’nın başkenti Paris’te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo gazetesinin binasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti. Fransız televizyon kanalı iTele’nin haberine göre, siyah giysili, kar maskeli 3 kişi Kalaşnikof tipi silahlarla dün öğle saatlerinde gazetenin merkezine gelerek rastgele ateş açtı. Kanlı baskından sonra binayı terk eden saldırganlar, kaçarken yakındaki bir polis aracını da hedef aldı. Paris Savcılığı, aralarında iki koruma ve dergide çalışan dört karikatüristin de bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 1’i polis olmak üzere 4’ü ağır 8 kişinin de yaralandığını duyurdu. Siyah giysili kar maskeli iki saldırganın yerde yatan yaralı polisi başından vurduğu anın görüntüleri televizyonlarda yayınlandı. Fransa basınında yer alan haberlere göre, derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier ve Jean Cabut’nün de aralarında bulunduğu Fransa’nın en önemli karikatüristleri ölenler arasında yer alıyor. Uzun süredir ölüm tehditleri alan Charbonnier, polis korumasında yaşıyordu.

Toplantı sırasında
Le Monde gazetesi, Charlie Hebdo’dan bir gazetecinin verdiği bildiriye dayanarak saldırının olduğu saatlerde dergide yazı işleri toplantısının yapıldığını ve saldırganların büyük olasılıkla bunu bildiğini söyledi. Gazetenin haberinde “Haftanın diğer günlerinde dergide çok fazla kişi olmaz, bunu biliyorlardı” ifadeleri yer aldı. L’Humanite isimli internet sitesinde ise derginin çizerlerinden Coco, olay anını şöyle anlattı: “Kızımı almak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu’ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı.”

Hollande olay yerinde
Cumhurbaşkanı François Hollande ise kısa bir süre sonra olay yerine gitti. Hollande, buradaki ilk açıklamasında “Saldırının karşılıksız bırakılmayacağı” mesajı verdi. Bu arada İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Fransız Metro gazetesi polise dayandırdığı haberinde 3 kişinin isimlerini Said Şerif, Kuachi Şerif ve Hamid Murat olarak açıkladı. Gazete, Hamid Murat’ın 18 yaşında, Said ve Kuachi’nin kardeş ise olduğunu belirtiliyor.

Başsavcı’nın açıklaması
Paris Başsavcısı François Molins, yaptığı basın toplantısında, olayın 3 kişi tarafından düzenlendiği ancak 2 kişinin silah kullandığını belirtti. Saldırganların çalıntı araç kullandığını kaydeden Molins, 2 saldırganın doğrudan karikatürist ve editörlerin olduğu odaya girerek ateş açtığını söyledi. Molins, 3 kişinin polis tarafından arandığını belirterek, olaya ilişkin en ufak bir bilginin kurulan kriz masası ile paylaşılması çağrısında bulundu. Uzmanlar, Kalaşnikof silah kullanan saldırganların özel bir eğitim almış olabileceğine işaret ederken yeni bir saldırının da düzenlenebileceğine dikkati çekiyor.

Ciddi terör tehdidi
Öte yandan, Elysee Sarayı’nda kabineyle kriz toplantısı yapılırken Başbakanlık’tan da bildiri yayımlandı. Bildiride, alışveriş merkezleri, televizyon ve gazete binaları ile toplu taşıma araçlarında güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı belirtilerek halka dikkatli olmalı çağrısında bulunuldu. Fransa Başbakanı Manuel Valls, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamasında “Ülkemiz hiç olmadığı kadar ciddi bir terör tehdidi altında” demişti. Fransa İslam Konseyi de olayı sert bir dille kınayarak saldırının Müslümanlara mal edilmemesi gerektiğini bildirdi. Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo iki yıl önce, Hz. Muhammed’le ilgili karikatürler yayınlamış ve söz konusu karikatürler dünya çapında büyük tepkiye neden olmuştu. Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

Davutoğlu’dan kınama
Başbakan Ahmet Davutoğlu da, “Bu haber hepimizi derinden üzdü ve etkiledi. Her şeyden önce şunu ifade etmek isterim. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekçesi ne olursa olsun her türlü teröre ve şiddete karşı açık ve net tavır almış bir ülkeyiz. Bu saldırıyı da bu terörü de en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hiçbir gerekçe bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremez” ifadelerini kullandı.