Flaş... İki ateş arasında kalan altının yönü belli oldu!

Flaş... İki ateş arasında kalan altının yönü belli oldu!
Dünyada Merkez Bankaları'ndan faiz kararları beklenirken, yatırım aracı olarak çok tercih edilen altının iki ateş arasındaki yönü belli oldu.

Rusya-Ukrayna krizi, yüksek enflasyon kıskacında güvenli liman olarak görülen altının, haftalık bazda artıl göstermesi bekleniyor.

Önde gelen merkez bankalarının faizleri öngörülenden daha hızlı artırmasına rağmen, ABD’de enflasyonun daha da artacağı beklentilerinin kuvvetlenmesi nedeniyle dolar geriledi ve altın talebi arttı.

Merkez bankalarının sıkılaşma döngüsüne girmesi nedeniyle baskılanan altın, Ukrayna savaşı ve hızlanan enflasyon artışı nedeniyle güvenli varlıklara gelen talep nedeniyle dün bir ayın zirvesine yaklaştı. Bugün sabah saatlerinde ise altın fiyatları zirveden bir miktar geriledi.

ALTINDA UKRAYNA ETKİSİ

Rusya-Ukrayna savaşından gelen son haberler de barışın beklenenden daha uzak bir gelecekte sağlanacağı beklentilerini artırdı. Savaşın getirdiği finansal risklerin süreceği endişeleri, güvenli liman olarak bilinen altına olan talebi artıran bir başka unsur.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceki gün barış görüşmelerinin yeniden bir çıkmaza girdiğini söylemişti. Son olarak ABD, Ukrayna’ya 800 milyon dolar değerinde ağır silahları, silahlı taşıma aracı ve helikopterleri de kapsayacak askeri teçhizat göndereceğini duyurdu.

ENFLASYON ALTINI BESLİYOR

Şubatta yüzde 10,3 olan yıllık üretici enflasyonu, ABD''de mart ayında yüzde 11,2''ye yükselirken, üretici enflasyonunun yükselmesi, martta 8,5 ile 40 yılın zirvesine ulaşan tüketici enflasyonu üzerindeki baskının süreceğinin de sinyali oldu.

ABD başta olmak üzere pek çok ülkede enflasyon rakamlarındaki tırmanışın durdurulamaması ise enflasyona karşı koruma aracı olarak görülen altına yönelik talebi artırdı.

MERKEZ BANKALARI YAKINDAN İZLENİYOR

Diğer bir yandan ise, merkez bankalarının sıkılaştırmaları hızlandıracağına yönelik beklentiler de altın fiyatlarını baskılayan bir unsur.

ABD Merkez Bankası (Fed) yöneticileri son açıklamalarında ABD ekonomisinin agresif bir sıkılaşmayla başa çıkabileceğini söyleyerek önümüzdeki ay yapılacak toplantıda yarım puanlık faiz artışının gündeme geleceğini dile getirirken bugün gözler ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) olacak.

Beklentiler ECB’nin üçüncü çeyrek içerisinde tahvil alım programlarını sonlandıracağı ve bunun gerçekleşmesinden bir süre sonra da faiz oranlarını artıracağı yönünde. Şahin merkez bankalarının hamleleri enflasyonla mücadele konusunda yetersiz kalırsa altın fiyatlarının daha da artabileceği söyleniyor.

İlgili Haberler