Düzce için afet bölgesi kararı geri mi çekildi?

Düzce için afet bölgesi kararı geri mi çekildi?
Düzce, meydana gelen su baskını ve toprak kayması nedeniyle "afet bölgesi" ilan edildi. Valiliğin söz konusu ilanı İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile geri çektiği öğrenildi.

Düzce’de günlerdir süren sel ve toprak kayması felaketi sonrası beklenen karar çıktı. Alınan karar ile Düzce afet bölgesi ilan edildi.

Düzce'de geçen Çarşamba günü meydana gelen sel felaketinde 5 kişi yaşamını yitirdi. Kaybolan 2 çocuğu arama çalışmaları sürüyor. Düzce Valiliği selden etkilenen bölgenin Afet Bölgesi, selden zarar gören vatandaşların da 'Afetzede' ilan edildiğini duyurdu. Valilikten yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"Düzce ili genelinde 17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afeti nedeniyle Akçakoca ve Cumayeri ilçeleri ile bağlı köylerinde toplam 7 vatandaşımız sele kapılarak kaybolmuş, bugün itibari ile 5 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde Valiliğimiz teknik personeli tarafından mahallinde yapılan afet etkisi belirleme çalışmaları sonucu hazırlanarak, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına gönderilen ön hasar tespit çalışmaları neticesinde 17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin Düzce ili genelinde 'Genel Hayata Etkili' (Afet Bölgesi) olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda kesin ve itiraz hasar tespit çalışmalarının yaptırılarak, kesin ve itiraz hasar tespit çalışmaları neticesince hazırlanan hasar tespit raporu ve afetzede isim listesi mahallinde aynen ilan edilecektir."

İLAN GERİ ÇEKİLDİ

Öte yandan ilanın bir süre sonra geri çekildiği görüldü. Valiliğin, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla duyuru çektiği belirtilirken, Valilik basın yayın müdürlüğü, “Duyuruyu geri çektik. Kısa süre içerisinde yeni bir duyuru yayınlanacak. Sadece kelime değişiklikleri var. Birazdan yeni duyuruyu yayınlayacağız. Bu duyuru bakanlığın da duyurusu olacak” dedi.

Valilik kısa süre sonra yeni bir açıklama yayınladı. “Bir önceki açıklamamızda ‘afet bölgesi' kavramı sehven yer almıştır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Düzce ili genelinde, 17 – 18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin ‘Genel Hayata Etkili’ olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Afet ve acil durumdan etkilenen yerin tamamında veya bir kesiminde; yıkılıp oturulamaz veya kullanılamaz hâle geldiği belirlenen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin önemi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, normal hayat düzenindeki aksamalar, afet ve acil durumun etkilediği alanın büyüklüğü gibi hususlar gözetilerek ‘genel etkililik kararı’ veya ‘genel hayata etkisizlik kararı’ alınır”

İYİ PARTİ’DEN ÇAĞRI GELMİŞTİ

Düzce için alınan karar öncesi İYİ Parti’den çağrı gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Ağıralioğlu, bölge halkının çok ciddi geçim zorlukları çektiğini belirtirken, Düzce’nin afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğini söylemişti.

Günboyu gazetesinden Cansu Derebeyoğlu’nun sorularını yanıtlayan Ağıralioğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Can kaybı az diye mevzuyu önemsiz hale getiriyorlar ama büyük bir yıkım gerçekleşmiş ve afetin boyutları çok fazla. Eski dere yatağına hatalı ruhsatlandırmalarla birçok eski ev yapılmış ve evlerin tamamı sullar altında kalmış. Jeneratörler gelip gidiyor ama birkaç gün çalışmamış, selin ikinci gününde ziyaretimizde daha yeni jeneratör çalıştırmaya başlamışlardı.”

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ LAZIM"

“İnsanlar çok ciddi geçim zorlukları çekiyor, üstüne böyle bir afetin yaralarını sarmak zorlaşacaktır. Dolayısıyla hasar tespitlerin çok iyi yapılması lazım. Bölge İstanbul'unda su havzasını oluşturduğu için Melen çayı Melen barajı oradan İstanbul'a su besliyor ve o bölgedeki yapılaşmalarda İSKİ'nin de insiyatifi var.”

“AFAD ve Kızılay ise orada ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Vefatlar ise hala bulunamadı. Bir yandan yaraları sarmaya çalışıyoruz ama görünen şu, acil olarak o bölgenin afet bölgesi olarak kapsam altına alınması lazım. Afet kapsamına alınınca zararların tazmini anlamında devlet daha fazla insiyatif kullanabiliyor, çünkü sel bütün işyerlerini ve bütün evleri maddi zarara uğratmış. Dere yatağı 1 km genişlemiş ve ilçeleri, esnafların dükkanlarının tamamını teslim almış.”

"KURALLARA UYARAK YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ"

“Türk milleti olarak başımıza bir bela gelmeden kurallara uyarak yaşamayı öğrenmek zorundayız. 50 yıldır burada sel olmuyor diye insanların suistimallerine, bütün belediyecilik tarihimiz boyunca göz yumulmuş ve görüldüğü gibi 50 yıldır olmayan set 55. yıl olabiliyor. İnsanların bir şey olmaz ben 50 yıldır burada oturuyorum hiç sel olmadı gibi beyanlarıyla, hayatlarını tehlikeye atacak yerlerde yaşamasına müsade edilmemeli. “

“Bu meseleleri bir disiplin ile şu hale getirmek zorundayız, türk milletinin başımıza bela geldikten sonra ders aldık açıklamaları yapmaktan kurtulması, bela gelmeden ders alınması ve asla müsamma gösterilmemesi lazım. Aynı zamanda bu sadece bir belediyenin değil bütün belediyeciliğimizin problemidir."