Ebegümeci nedir. Ebegümeci faydaları nelerdir. Ebegümeci hangi şekillerde kullanılır. Ebegümeci az bilinen faydaları?

Ebegümeci nedir. Ebegümeci faydaları nelerdir. Ebegümeci hangi şekillerde kullanılır. Ebegümeci az bilinen faydaları?
Halk arasında develangir, kazan karası ya da ilbik olarak da anılan Ebegümeci, genellikle mor çiçekleri ile bilinir. Ülkemizin dört bir yanında yetişen Ebegümeci’nin Pembe, beyaz gibi farklı renkleri de bulunur. Çiçek olarak açan ve kendiliğinden oluşan Ebegümecinin sağlığa birçok faydası vardır. Peki, Ebegümeci nedir. Ebegümeci faydaları nelerdir. Ebegümeci hangi şekillerde kullanılır...

Ebegümecigiller familyasına ait olan bir bitki türü ebegümeci görünüşü ile herkesi kendine hayran bıraktıran güzel bir çiçektir. Her rengi bulunmaktadır. Beyaz, mor, pembe, kırmızı gibi renkleri vardır. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 155 tane türü olduğu bilinmektedir. İçlerinde en faydalısının mor renkli olanı olduğu bilinmektedir. Kendiliğinden oluşan bu rengarenk sevimli bitkilerin en çok kullanılanı kurutulmuş olarak tüketimidir

İşte, Ebegümeci nedir. Ebegümeci faydaları nelerdir. Ebegümeci hangi şekillerde kullanılır. Ebegümeci az bilinen faydaları?

EBEGÜMECİ NEDİR?

Ebegümeci 1500 kadar farklı türü ile beraber ebegümecigiller familyasında yer almaktadır. İki veya çok yıllık otsu bitkiler arası içerisinde bulunmaktadırlar. Türkiye'de ise 8 farklı ebegümeci türü yetiştirilmektedir. 20 veya 30 cm boyutlarına gelme potansiyeline sahip olan Türkiye'deki ebegümeci çeşitleri, yuvarlak biçimli yapraklara sahiptir. Aynı zamanda uzun saplı ve kenarları dişli olması ile beraber, tüylü, palmiye damarlı bir görsele sahip olduğunu söylemek mümkün.

EBEGÜMECİ FAYDALARI NELERDİR?

Hem protein hem de C vitamini olarak oldukça güçlü bir ismi nerede kaynağına sahip olan ebegümeci, birbirinden değişik faydaları ile insan sağlığı adına büyük bir öneme sahiptir.

- Diş etleri adına plak önleyici bir etkiye sahiptir.
- Ağızdaki bakterilere karşı güçlü bir prooksidan etkisi bulunur.
- Faranjit ve kronikleşmiş Bademcik iltihaplanması için iyi gelir.
- Çıban ve bazı yaraların iyileşmesi için kullanılır.
- Akciğerde balgam toplanmasını önler.
- Öksürük ve bronşite ses kısılması konusunda faydalıdır.
- Göz kuruluğu çekenler için oldukça iyidir.
- Ayak şişkinlikleri ile kırık ve çıkık şişkinlikleri konusunda yararlıdır.

EBEGÜMECİ BİLİŞİMLERİ NEERDİR?

Özellikle başta C vitamini ve protein olmak üzere ebegümeci bileşimleri ile beraber sağlık açısından oldukça önemli bir potansiyel oluşturur. Yaprakları özellikle büyük oranda yapışkan bitki sıvısı barındırmaktadır. Bunlar içerisinde astrenjan ön plana çıkıyor. Aynı zamanda expektoran, diüretik ve sedatif gibi çok önemli bileşimler yer almaktadır. Bu bileşimler insan sağlığı için güçlü bir destek oluşturmak suretiyle farklı durumlarda etki sağlamaktadır. Örneğin organik dokuları büzerek salgı azaltma, balgam söktürücü ya da idrar söktürücü gibi durumlar karşısında oldukça etkilidir.

EBEGÜMECİ HANGİ ŞEKİLLERDE KULLANILIR?

Amaca bağlı olarak farklı biçimlerde ebegümeci kullanılmaktadır. Özellikle genel olarak salata ve çay şeklinde kullanılan bir doğal bitki kaynağı olduğunu söylemek gerekir. Örneğin saf ve temiz bir kaynatılmış suyun içerisine bir miktar ebe gümeci atarak çay şeklinde değerlendirmek mümkün. Bu konuda suyun kalitesi ne kadar yüksek olursa ebegümecinin faydalarından yararlanmak bir o kadar güçlü hale gelir. Mutlaka ebegümecini çay şeklinde kullanırken şeker kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Ayrıca yine özel olarak üretilmiş ve hazırlanmış ebegümeci ağızda gargara yapılarak diş ve dişetleri için oldukça faydalı bir olanak tanır. Taze yaprakları kullanılarak hazırlanan lapa sayesinde belli başlı bazı yaralar ve çıbandan kurtulmak mümkün. Aynı şekilde yine göz kuruluğu için ebegümeci çayı ile pansuman yaparak bu problemden kurtulmak oldukça kolaydır. Diğer yandan lezzetli ve nahoş tadı ile beraber özellikle salatalarda çok fazla kullanılan bir doğal kaynaktır.

EBEGÜMECİ KULLANIM ŞEKLİ

Ebegümeci genelde sağlık konusunda 3 farklı şekilde değerlendirilir.

- Çay
- Yapa
- Banyo

Çay: 2 çay kaşığı kıyılmış ebegümeci ile beraber 250 ml su içerisinde 8 ile 10 saat karıştırılır. Daha sonra kaynatmak suretiyle rahatlıkla ve keyifle tüketilebilir.

Lapa: Bir kap içerisinde taze yapraklar ya da tüm bitki ezilir. Çok az bir su ile beraber hemen ıslatılmak sureti ile ilgili bölgeye sarılır. Bu sayede birçok farklı hastalık ve yara ile beraber değişik problemlerden kurtulmak mümkün.

Banyo: Tüm bitki ya da 10 gram çiçek 1 litre su içerisinde 8 saat tutulmak suretiyle çözülür. Daha sonra bu şekilde kullanılarak sağlıklı biçimde değerlendirilebilir.

EBEGÜMECİ AZ BİLİNEN FAYDALARI

Ebegümeci yukarıda verilen pek çok farklı faydası ile beraber aynı zamanda az bilinen önemli yararlara sahiptir. Örneğin vücuttaki zararlı maddelerin hızlı şekilde atılmasına olanak verir. Böbrek ve idrar yollarının temizlenmesi konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bakteri ve iltihaplanmalara karşı oldukça etkilidir. Ateş düşürücü bir etkisi bozulurken boğaz ağrıları için de kullanılmaktadır. Bu şekilde daha birçok farklı faydası ile beraber ebegümeci periyodik olarak kullanılabilir.

(Kaynak: cnnturk.com)