Eğitim vaadi yüzde 67'yi ikna ediyor

Eğitim vaadi yüzde 67'yi ikna ediyor
Türk Eğitim Derneği'nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, "Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Araştırmasını gerçekleştirdi.

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar''ın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında sonuçları paylaşılan araştırmayla Türk siyasetinin polimetresi ilk kez saptanırken sürecin nasıl işlemesi gerektiğine dair çözüm önerileri de sunuldu. Araştırma kapsamında 1950''den itibaren 90''a yakın seçim bildirgesi incelenerek, 70 yıllık süreçte eğitim vaatlerinin genel eğilimleri ortaya kondu.

Araştırmada, siyasi partilerin farklılaşan ideolojilerinden bağımsız olarak neredeyse her seçim döneminde tekrar eden ve eğitimle ilgili ortaklaşan vaatleri bulunduğu görüldü. Bunlar arasında, eğitimde fırsat eşitliği ve sosyal adaletin sağlanması, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi, YÖK''ün kaldırılması gibi vaatler öne çıkıyor.

YARISI SON DAKİKACI
- Toplumun geneli yüzde 65 ekonomiye; yüzde 37 eğitim sistemine öncelik verilmeli diyor; 18-24 yaş grubunda yüzde 67 ekonomi, yüzde 49 eğitim öne çıkıyor.

- Gençlerin 3''te 1''i, oyunu partilerin seçim çalışmalarına bakarak veriyor.

- Gençlerin yüzde 54''ü, Türkiye genelinin ise yüzde 43''ü oy değiştirme esnekliği daha yüksek olan ''Partisiz ve Son Dakikacı'' seçmen gruplarında bulunuyor.

- Toplumun yüzde 45''inin, gençlerin ise yüzde 57''sinin seçim vaatlerine göre oyunu değiştirebileceği görülüyor.

- Toplumun yüzde 56''sı, gençlerin yüzde 67''si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

3 BİN KİŞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Saha çalışmaları KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan ve 3 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmayla 2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oy verme davranışları ve eğitim vaatleri arasındaki etkileşime mercek tutuldu. TED Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Selçuk Pehlivanoğlu, araştırmayla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Seçimler, ülkelerin kaderini değiştirir. O nedenle siyasilerin en büyük yükümlülüğü, genç nesillere sunacakları vaatlerde gizlidir. Tam bu noktada Türkiye yeni bir seçim sürecine hızla yaklaşırken biz de ömrünü genç nesle adamış, 94 yıllık bir sivil toplum kuruluşu olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek istedik. Üç nesli aynı sandıkta buluşturacak seçim sürecinde, eğitim taahhütlerinin ne kadar etkili olacağını gözlemlemek amacıyla bu araştırmayı yapmayı bir ülke görevi bildik. Ulaştığımız sonuç tartışma götürmez bir netlikteydi. Eğitim, siyasetin ezberlenmiş denklemlerini bozabilir."

''LİSE EĞİTİMİ 3 YIL OLSUN'' ÖNERİSİ
TEDMEM''in eğitime dair önerileri arasında, lise eğitimiyle ilgili ortaya koyduğu yeni eğitim modeli, ilgi çekiciydi. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi liselerin 3 yıl olması üzerine kurgulanan sistemde, 12. sınıfın üniversiteye hazırlık olması öneriliyor.