CHP’li vekillerden Baykal’a tam destek

CHP’li vekillerden Baykal’a tam destek
CHP’li vekillerden Baykal’a tam destek

“Başkanlık ve etnik kimlik pazarlıklarıyla Türkiye’yi şekillendirmek istiyorlar. Türklük tanımına sahip çıkmalıyız&#

“Başkanlık ve etnik kimlik pazarlıklarıyla Türkiye’yi şekillendirmek istiyorlar. Türklük tanımına sahip çıkmalıyız” diyen Baykal’ın yeni anayasa konusundaki uyarıları parti içinde ses getirdi

 

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yeni anayasa sürecine ilişkin yaptığı sert çıkış milletvekillerinin yüreklerine su serpti. Baykal, önceki gün, CHP Grup Toplantısı’nda, “Kimisi başkanlık istiyor, kimisi etnik kimliğin öne çıkmasını istiyor kimisi başka bir şey istiyor. Buna göre pazarlık yapıp Türkiye’yi şekillendirmek istiyorlar. Tarih boyunca Türkiye’de yapılan anayasalarda Türk tanımı vardı. Şimdi bu tanımdan rahatsız olanlar var. Türklük tanımı kimi neden rahatsız eder” demişti.

 

Altına imzamı atarım

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, “Bu açıklamanın altına imza atıyorum” dedi. Bayraktutan şunları söyledi: “Şimdi yeni bir moda çıktı; Türk kimliğini savunmak ırkçılık, Kürt kimliğini savunmak özgürlük oldu ülkemizde. Her ulus devlette bir üst kimlik vardır. Her ulus devletin kimliğini belirleyen bir üst kimlik vardır. Buradaki Türklük bir kafatasçı terim değildir. O nedenle Baykal’ın yaptığı değerlendirmeyi doğru buluyorum. Cumhuriyetin kurucu felsefesini yansıtan altı oktan bir tanesi milliyetçilik olarak bunu tarif etmektedir.”

 

Tarihi bir konuşma

 

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise, “Baykal’ın değerlendirmeleri çok olumluydu. Partide birleştirici, bütünleştirici tavır alınması gerektiğini CHP’ye sahip çıkmanın ülkeye sahip çıkmak olduğunu söyledi” diye konuştu. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihi ve güzel bir konuşmaydı. Türk vatandaşlığı konusunda parti içinde bir problem yok. Genel başkanımız da Türk vatandaşlının korunacağını söyledi. O konuda partinin resmi politikası açısından bir problem görünmüyor. Baykal da bütünleştirici bir konuşma yaptı. Partinin olması gereken noktada görüşlerini bildirdi olumlu bir konuşmaydı. Genel olarak herkes tarafından olumlu karşılandı. CHP’nin yenilikçi, ulusalcı olacağı konusunda bir tereddüdün olmadığından da bahsetti.”  CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Baykal’ın konuşmasının “birleştirici ve bütünleştirici” olduğunu belirtti. Öztürk, “Konuşmanın temel özelliği Türkiye’ye sahip çıkmak isteyenlerin CHP’ye sahip çıkılması isteğidir. Türk toplumu zaten büyük yalanlarla dönüşüm yapılmaya çalışılıyor. Bunun karşısında da CHP bir ve bütün olarak dik durmak zorundadır” dedi.

 

Neden rahatsız oluyorlar?

 

Konuşmasında, yeni anayasada “Türk” ifadesinin çıkarılmak istenmesi ve etnik kimlik konusunda yapılan tartışmaları sert bir dille eleştiren Baykal, “Neden Türklük tanımından rahatsız olunur gerçekten bunu anlamak çok zor. Anayasa sürecinde buna özellikle dikkat edilmesini istiyor ve Türklük tanımına sahip çıkılması noktasında rahatsız olmamamız gerektiğine inanıyorum” demişti.