Ekonomist Alaattin Aktaş enflasyonu tek başına artıracak ürünü açıkladı. Büyük zam geldi

Ekonomist Alaattin Aktaş enflasyonu tek başına artıracak ürünü açıkladı. Büyük zam geldi
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, otomobil gelen yüzde 50'lik zamma dikkat çekerek "TÜFE'yi tek başına yüzde 3.50 artıracak." ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer''le görüşmesini köşesinde aktardı.

Aktaş yazısında, TÜİK''in araç bayilerinden otomobil fiyatlarını sağlıklı derleyememesi sonucunda, verilerin artık Gelir İdaresi Başkanlığı''dan (GİB) alınacağını açıkladı.

TÜFE ÇİFT HENEYE DOĞRU GİDİYOR

Otomobile gelen yüzde 50''lik zamma dikkat çeken Aktaş "TÜFE''yi tek başına yüzde 3.50 artıracak. Sis giderek dağılıyor; aralık ayı TÜFE artışı çift haneye gidiyor" dedi.

Aktaş, otomobil fiyatlarının halkı doğrudan ilgilendirmediğini ancak genel endekste payını büyük olduğunu, genel TÜFE''nin de yapılacak maaş zamları üzerinde etkisi olduğunu vurguladı.

Aktaş, “TÜİK, TÜFE''nin görece çok düşük bir artış oranı vermesine ve güvenilirliğinin iyice zayıflamasına yol açan bu sorunu aşmak için bu ay yeni bir fiyat derleme uygulamasına geçti" diye yazdı.

UYGULAMA BU AY BAŞLADI

Aktaş artık otomobil fiyatlarının satış yapılıp fatura kesildiği an Gelir İdaresi Başkanlığı''na (GİB) ulaşan bilgilerden takip edileceğini belirtti. Aktaş, böylece otomobil satışlarının atlanmasının söz konusu olmayacağını ve endekse doğru fiyat artışının yansıtılması mümkün hale geleceğini dile getirdi.

Uygulamanın bu ay başladığını dile getiren Aktaş, “Dolayısıyla 13 Aralık’ta da yazdığımız gibi aralık ayında alınacak fiyatlar bir anlamda kasımdaki eksik fiyatların düzeltmesini de kapsayacak. Buna göre dizel ve benzinli otomobilde yüzde 50 zam oluşması aralık ayında TÜFE’nin yalnızca bu iki kalemden dolayı yüzde 3.5 artması anlamına gelecek." dedi.

İlgili Haberler