Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası dolar ve euronun nasıl düşeceğini açıkladı

Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası dolar ve euronun nasıl düşeceğini açıkladı
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı ekonomist Meriç Köyatası, dolar ve euronun önümüzdeki günlerdeki seyri ve geleceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ekonomist ve Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası, Yeniçağ TV’de ekonomide taklit edilmeye çalışılan Çin Modelini, Katar’dan gelecek paranın krize merhem olup olmayacağını, dolarda ve enflasyonda olacakları ve Doğru Parti’nin Sosyal Devlet politikasını açıkladı.

İşte Köyatası’nın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

“Ortada Çin modeli yok. Artık dış dünyadan tefeci faizi ile bile borç bulamıyorlar. Doları yükseltip Türkiye’nin varlıklarının değerini düşürüp bir an önce satıp nakite çevirme telaşı var. BEA ile yapılan 10 milyar dolarlık protokol döviz piyasalarını sakinleştirmedi.

“10 MİLYAR DOLAR YARAYA MERHEM OLMAZ”

Türkiye üretemeyen bir ekonomi. Bir yıl içinde yapacağı dış borç ödemesi ve cari açığını kapaması için 200 milyar dolara ihtiyacı var. 10 milyar dolar yaraya merhem olmaz. Katar’dan gelecek olan para da merhem olmaz. Kısa bir süre rahatlatır. Bu iktidar kaldığı sürece Türkiye’de dolar ve döviz kuru ve enflasyon yukarı çıkacak. Maalesef Türkiye döviz kuru- enflasyon kısır döngüsüne girdi. Yeni gelecek olan hükümet, Türkiye’de kısa vadede hukuku ve demokrasiyi getireceğini, Merkez Bankası bağımsızlığını sağlayacağını ifade etsin, bütçede müteahhitlere ve asalak vakıflara yapılan harcamaları kessin, ekonomik kriz kısa vadede çözülür. Ama hemen arkasından yapısal reformlar yapmak gerekir.

“AKP SADAKA DAĞITIR GİBİ SOSYAL YARDIM DAĞITIYOR.”

Bizim Doğru Parti olarak yapacağımız bu. Yapısal reform için önce vergi reformu yapmak zorundayız. Yapılacak vergi reformu ile birlikte güçlü sosyal devlet için 4 temel hedefimiz var. Birincisi Eğitim. Herkese ücretsiz ve kaliteli eğitim hizmeti verilecek. İkincisi sağlık. Herkese koruyucu ve tedavi edici kaliteli ücretsiz sağlık hizmeti verilecek. Öğretmen, doktor ve hakim savcı maaşları ile milletvekili maaşlarını aynı seviyeye getireceğiz.

“SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

Üçüncüsü emeklilik sistemi. Bir emekli maaşı ile iki kişinin kültür ve tatil dahil geçinme ihtiyacını sağlayacak. Dördüncüsü Sosyal yardımlar. Bugün 20 milyon kişiye AKP sadaka dağıtır gibi sosyal yardım dağıtıyor. Sosyal yardım ihtiyaç sahiplerinin doğal hakkı. Bunu kurumsallaştıracağız. Sosyal yardımlarda engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapacağız, öncelik tanıyacağız. Ama bu yetmez. Bugün dünyada teknolojik gelişmeler nedeniyle işgücünün yerini robotlar alıyor ve almaya devam edecek. Buna göre bir sosyal güvenlik şemsiyesi geliştirmek zorundayız.

“KARMA EKONOMİK SİSTEMİ BENİMSİYORUZ”

O nedenle bugün dünyada tartışılan geliri ne olursa olsun, herkese Vatandaşlık Geliri verilecek. Bugün milli gelirin yüzde 5’i olan sosyal güvenlik harcamasını yüzde 20’ye çıkararak her vatandaşa bir maaş vermeyi hedefliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinde olduğu gibi planlı bir kalkınma modeli ile karma ekonomik sistemi benimsiyoruz. Devlet Planlama Teşkilatını yeniden kuracak ve tarımda, sanayide, hizmetler sektöründeki gelişmeyi sağlayacağız.”

 

İlgili Haberler