Suriye’de parçalı yapı için yeni bir adım daha

Suriye’de parçalı yapı için yeni bir adım daha
PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Diyad’daki muhaliflerin buluşmasına alternatif olarak düzenlediği toplantıda, yerel meclis kurma kararı aldı

PYD’den Suriye’yi bölecek adım

PYD’nin “kanton” ilan ettiği bölgelerde “yerel meclis niteliğinde ” Demokratik Suriye Konseyi“nin kurulması kararlaştırıldı. 

 

Suriye’de parçalı yapı için yeni bir adım daha

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Suriyeli muhaliflerin Riyad’daki buluşmasına alternatif olarak düzenlediği toplantıda, kendine yakın bazı küçük gruplar ile yerel meclis kurma kararı aldı. Suriye’nin Haseke ilinin El-Malikiyye bölgesinde gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirisinde PYD’nin kontrolünde “kanton” ilan ettiği bölgelerde “yerel meclis” niteliğinde “Demokratik Suriye Konseyi”nin kurulmasına karar verildiği belirtildi. Buna göre, “Demokratik Suriye Konseyi”, PYD’nin askeri kolu YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) temsil edecek. Bildiride, Suriye’de etnik ve dinsel azınlıklarının haklarının güvence altına alınması gerektiğine de vurgu yapıldı. Uluslararası Af Örgütü, 13 Ekim’de yayımladığı raporunda PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkmen ve Arap sivillerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti. PYD, kontrol ettiği Haseke’deki okullarda Kürtçe’yi zorunlu dil dersi haline getirmiş, uygulamayı reddeden Hristiyan Araplara ait okullar kapatılmıştı. Haseke’de PYD öncülüğünde açıklanan sonuç bildirisinde ayrıca, Cenevre-1 Bildirisi doğrultusunda geçiş sürecinin bir an önce başlaması ve sonucunda ülkede “ademi merkeziyetçi” yönetim kurulması konusunda anlaşıldığı ifade edildi.

Esad’ın statüsü

Bildiride, Beşşar Esad ve diğer rejim mensuplarının statüsüyle ilgili ifadeler yer almadı. Ekim ayında PKK’nın Suriye’deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) yakınlığıyla bilinen gruplar “Suriye Demokratik Güçleri” adı altında birleşmişti. PYD’nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu’nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi’nin “Suriye Demokratik Güçleri” oluşumda yer almıştı. Ardından PYD’nin başını çektiği oluşuma ABD’nin siyasi ve askeri desteği artmıştı. Rusya da geçen ay Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından PYD’ye doğrudan silah ve mühimmat yardımına başlamıştı. PYD’nin diğer destekçisi Devlet Başkanı Beşşar Esad de İngiliz The Sunday Times gazetesine önceki gün verdiği mülakatta örgüte yaptığı silah yardımının belgeleri olduğunu itiraf etmişti. PYD, haziran ayında Halep’in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad’ı DAEŞ’ten alarak, Haseke’den başlayan ve Kobani’yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti. Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin’i birleştirmeyi amaçlayan PYD’nin öncelikle DAEŞ’in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez’i ele geçirmesi gerekiyor. Riyad’da bir araya gelen muhalifler ise Cenevre-1 Bildirisi gereğince Beşar Esad’in tam yetkili geçiş hükümetinde ve Suriye’nin geleceğinde yer almaması ile kimyasal silah kullanımının BM tarafından araştırılması şartıyla rejimle müzakereye oturabilecekleri yönünde karar almıştı. Muhaliflerin bugün sonuç bildirisi yayımlaması bekleniyor. Uluslararası toplumun destek verdiği Cenevre-1 Bildirisi, taraflar arasında karşılıklı mutabakata dayalı isimlerden oluşacak tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulmasını, ateşkes sağlanmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını öngörüyor. (AA)