Kazakistan, Marmaray’la Avrupa’ya bağlanacak

Kazakistan, Marmaray’la Avrupa’ya bağlanacak
Kazakistan, Marmaray’la Avrupa’ya bağlanacak

Orta Asya ve Çin’den Avrupa’ya deniz yolu ile getirilen bir emtia, 23 bin km. yol kat ediyor. Oysa; Bakü-Tiflis ve M

Orta Asya ve Çin’den Avrupa’ya deniz yolu ile getirilen bir emtia, 23 bin km. yol kat ediyor. Oysa; Bakü-Tiflis ve Marmaray ile taşınan aynı emtia için ise 8500 km. yeterli

 

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından, İstanbul’da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hazar Forumu, “Hazar Transit Koridoru” konulu panelle devam etti. Panelde konuşan, Kazakistan Demir Yolları Başkanı Asgar Mamin, gelecek yıl Marmaray ile bağlantılı demir yolu projeleri olacağını, bu sayede boğazlara kadar uzanacaklarını belirterek, “Yani Çin’den Avrupa’ya tek bir proje üzerinden ilerlenebilecek” dedi.  Mamin, Hazar Bölgesi’nin Asya ve Avrupa arasında stratejik konuma sahip olan bir bölge olduğunu belirterek, Hazar koridorunun Avrupa ve Asya ekonomilerini birleştireceğini ifade etti. Mamin, Kazakistan’da şu anda çok büyük bir demir yolu projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “1.000 kilometrelik bir uzunluğa sahip Hazar Denizi’ne bağlantılı bir proje” dedi.

 


Tek trenle Avrupa
Gelecek yıl Marmaray ile bağlantılı bir projeleri olacağını aktaran Mamin, bu sayede boğazlara kadar uzanacaklarını, yani Çin’den Avrupa’ya tek bir demir yolu üzerinden ilerlenebileceğini, bu sayede ticaret hacminin de artacağını, gelecek 5-6 yıl içerisinde ticaret hacminin ikiye katlanabileceğini ifade etti.
Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov ise İpek Yolu’nun önemini
belirterek, İpek Yolu’nun sadece taşıma ve ulaşım yolu olmadığını, halkları ve milletleri de birleştiren bir bağlantı olduğunu söyledi. Ülkelerin ulaşım sistemlerinin sadece iç taşımalara değil, aynı zamanda dünya ulaşım ağına da hizmet eden bir sistem olduğuna dikkati çeken Mammadov, “Azerbaycan, Avrasya ulaşım bağlantılarının gelişimi için bir çok projenin aktif katılımcısıdır” dedi.


SOCAR’dan 17 milyar dolar
Aynı toplantıda konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Türkiye-Azerbaycan stratejik ortaklığı, özellikle İpek Yolu’nun hayata geçmesinde son derece önemli fonksiyonlar icra ediyor” dedi. SOCAR’ın 2008-2018 döneminde yaklaşık 17-20 milyar dolar aralığında yatırım portföyüne sahip olduğunu aktaran Yavuz, bu yatırım portföyünün 9,5 milyar dolarlık kısmının Petkim’in özelleşmesinin de dahil olduğu rafineri, enerji, lojistik, petrokimya ve TANAP yatırımlarından oluştuğunu dile getirdi.  “Şu an liman (Petkim Konteyner Limanı) yatırımımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. 2015’in ortalarında temmuz-ağustos gibi limanımız hizmete girecektir. En önemli yatırımımız 5,5 milyar dolara mal olacak Star rafinerisi yatırımımızdır. ”

 


Asya Avrupa yolu kısaldı
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı ise Batı’daki ekonomik büyümenin gelecek yıllarda ortalama yüzde 3, Türki cumhuriyetlerinde ise yüzde 10 olmasını öngördüklerini söyledi.
Çin’den deniz yolu ile bir emtianın gelmesi için 23 bin kilometrelik bir güzergahın kat edilmesi gerektiğini söyleyen Akıncı, ancak Bakü-Tiflis ve Marmaray yolu ile olursa emtianın 8 bin 500 kilometrelik yol kat etmesinin yeterli olduğunu, kısa yolla ulaşım için aksiyon alınması gerektiğine dikkati çekti. Akıncı, bütün bunlar gerçekleşirse bölgedeki ticaret hacminin artacağını vurguladı.


Arnavutlar doğal gaz pazarı olmak istiyor

Hazar Forumu’nda “Güneydoğu Koridoru: Bölgesel enerji kaynakları için boru hattı”  konulu panelde konuşan Arnavutluk Ekonomi, Ticaret ve Enerji Bakanı Damian Gjiknuri, “Stratejik ortakların Arnavutluk’a gelerek doğal gaz pazarı oluşturması Arnavutluk ve çevre ülkeler için bir fırsat olacak” dedi.
Gjiknuri, sadece ülkeden geçen bir doğalgaz bulunması ve yatırım bitikten sonra da ülkede istihdam sağlamasının önemli olmadığını, ayrıca doğal gaz pazarının oluşmasının da önemli olduğunu söyledi. Gjiknuri, aynı zamanda Arnavutluk ve Balkan ülkelerinin özellikle de enerji konusunda yatırımcı ve ortakları için önemli fırsatlar sağlayacağına dikkati çekti.

 


Yükü TANAP çekecek
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise, mevcut plana uygun olarak, ilk aşamada Avrupa tüketicilerine yılda 10 milyar metreküp doğalgaz tedarik edeceklerini belirterek, planların başarıyla hayata geçmesiyle Azerbaycan’ın “Şahdeniz” gazının ilk bölümünü 2018 senesinde Türkiye’ye, 2019’da ise Avrupa’ya ulaştırabileceğini söyledi. TANAP projesine ilişkin detayları da aktaran Abdullayev, şöyle devam etti: “TANAP’ın transit kabiliyeti ilk aşamada 16 milyar metreküp olacaktır. Sonradan bunun 30 milyar metreküpe kadar arttırılması imkanları da dikkate alınacaktır. Hattın inşasına 2014 senesinde başlanılacak.”

 

Enerji tasarrufu yatırımlarına teşvik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hükümet olarak, enerji tasarrufunu özendirmek istediklerini belirterek, ”Enerji tasarrufuyla ilgili yatırımlar bölgeye bakılmaksızın 5. bölge yatırımları statüsünde olacak“ dedi. Yıldız, Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı siyasi istikrarın bir çok fırsatı iş dünyasına sunduğunu belirterek, enerji tasarrufunun bu fırsatları değerlendirmek için önemli bir seferberlik olduğunu kaydetti. Tasarruf için gerekli yasal düzenlemenin gerçekleştirildiğini ancak tasarrufun başlı başına bir kültür olduğunu ve her bireyin bu konuda yapabileceği bir şey olduğunu dile getiren Yıldız, 1,3 milyar insanın hâlâ elektrikle tanışmadığını, böyle bir dünyada enerjinin verimli kullanılması gerektiğini söyledi.