Elon Musk geldi huzurları kalmadı

Elon Musk geldi huzurları kalmadı
Elon Musk’ın SpaceX adlı firmasının kurulduğu Texas’ın Boca Chica kasabasında sular durulmuyor. Bölge halkı sürekli fırlatılan roketlerden ve yapılan uyarı anonslarından rahatsız. Bölgenin şirket kurulmadan önce sessiz, sakin ve huzurlu bir yer olduğu belirtilirken kasaba sakinleri şirketin taşınmasını talep ediyor.

Elon Musk geldi huzurları kalmadı

Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in kurulduğu Texas’ın Boca Chica kasabası sakinleri şirketten şikayetçi.

Hürriyet’ten Sevin Turan’ın haberine göre, SpaceX görevlileri, bir roket fırlatılacağı zaman Boca Chica sakinlerine genelde uyarı mesajları gönderiyor. Bazen de çok uzaklardan bile duyulabilen siren sesleriyle köy halkı uyarılıyor. Bu durumlarda Crawford çifti kocaman kulaklıklarını takıp sesin verdiği rahatsızlığı azaltmaya çalışıyor. Bir roket motoru test edildiği zaman çıkan gümbürtü ve titreşim o kadar kuvvetli oluyor ki camların içeri doğru patlamasına yol açabiliyor.

VAHŞİ CANLILARI KORKUTUP KAÇIRIYOR

Üstelik Boca Chica''da zarar görenler sadece insanlar da değil... Roketlerin kulak tırmalayan sesleri sahilde yaşayan deniz kuşlarının kaçışmasına hatta bölgedeki yuvalarını terk edip başka yerlere sığınmasına yol açıyor. Çevreciler bölgeye saçılan roket parçalarını toplamak için kullanılan ağır makinelerinin de köyün yoluna zarar verdiğini ve diğer vahşi canlıları korkutup kaçırdığını söylüyor.

BCA CHİCA’YA ZARAR VERDİĞİNE İNANILIYOR

Federal Havacılık Dairesi, SpaceX''e testleri sürdürebilmesi için çevre onayı vermiş olsa da, çevreciler son dönemdeki patlamaların ekolojik anlamda zengin bir bölge olan ve nesli tehlikede olan bazı türlere ev sahipliği yapan Boca Chica''ya zarar verdiğini belirtiyor.

Rio Grande Vadisi''ndeki doğal yaşam alanlarını korumak için çalışan bir sivil toplum örgütü olan Vahşi Yaşam Koridoru Dostları''nın başkanı Jim Chapman, New York Times''a yaptığı açıklamada, "Yepyeni bir teknoloji, yepyeni roketler, yepyeni motorlar test ettiğinizde bunun gibi şeyler olur. Biz bunun yerinin burası olmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

YÜZLERCE KİŞİYE İŞ İMKANI VAADİYLE GELDİ

SpaceX''in ABD''nin en yoksul bölgelerinden Boca Chica''ya gelip yerleşmesinin arka planında ciddi bir ekonomik yardım vaadi yatıyor. Köyün bağlı olduğu Brownsville şehri ve genel olarak Rio Grande Vadisi, uzun yıllardır ekonomik olarak zorluklarla mücadele ediyor ve gençlerin başka yerlerdeki iş imkanlarını tercih etmesi nedeniyle nüfusunu gittikçe kaybediyor. Yerel yetkililere göre, SpaceX gelmeden önce bölgede yaşayanlar, devlet memuru ve küçük esnaf olarak hayatlarını sürdürüyordu.

SpaceX yetkilileri New York Times''ın yorum taleplerine yanıt vermedi ancak Brownsville''in de bir parçası olduğu Cameron County yetkilileri, şirketin bölgeye umut ve iyimserlik aşıladığını düşünüyor.

Cameron County''nin en üst düzey seçilmiş yetkilisi olan Yargıç Eddie Trevino Jr. SpaceX''in 2014 yılında bölgeye taşınma planlarını açıkladığında 500 kişiye iş imkanı yaratılacağına dair söz verdiğini söyledi. Hatta 2020 yılı sonu itibarıyla SpaceX''te çalışan kişi sayısı 1600''ü buldu. Trevino, inşaat, dosyalama gibi departmanlarda çalışanların önemli bir kısmının yerel halktan olduğunu belirtti.

“İYİYLE KÖTÜYÜ DENGELEMELİYİZ”

ABD Nüfus Dairesi''ne göre Brownsville nüfusunun en az yüzde 30''unun yoksul kategorisinde olduğunu da hatırlatan Trevino, SpaceX''in bölgeye faydalarının zaman içinde yaşanan gerginliklere baskın geleceğini söyledi. Trevino, "İyiyle kötüyü dengelemeliyiz" diye konuştu.

İlgili Haberler