E. Korgeneral Erdoğan Karakuş Yeniçağ'a konuştu! Herkes 'zafer' derken Taliban'ın neden kaybettiğini açıkladı

E. Korgeneral Erdoğan Karakuş Yeniçağ'a konuştu! Herkes 'zafer' derken Taliban'ın neden kaybettiğini açıkladı
Emekli Korgeneral Karakuş, Afganistan sorununun küresel bir boyuta evrildiğini belirterek, "Afganistan'ın yer altı zenginlikleri cazip, bu nedenle dünyanın gözü burada. Dünya ülkeleri bölgeden kendilerine istikrarsızlık gelmesini de istemiyor" dedi.
FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ
 
TÜRKİYE ve Türk dünyasını önümüzdeki günlerde daha yakından ilgilendirecek olan Afganistan konusunda dünya ''bölünsün'' ve ''bölünmesin'' diye ikiye bölünmüş durumda. Ülkede yaşananlarla ilgili görüşlerini aktaran emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, hiçbir ülkenin Taliban yönetimi ile ilgilenmediğini amacın oradaki kontrolü ele almak olduğunu söyledi. Karakuş, "Afganistan''ın yeraltı zenginlikleri cazip, bu nedenle dünyanın gözü orada. Bölge ülkeleri ve dünya ülkeleri ayrıca bölgeden kendilerine istikrarsızlık gelmesini de istemiyor. Taliban ise ülke içerisinde verdiği mücadele sırasında çok dağıldı.
Kontrolü tam olarak elde tutamıyor" dedi.
 
1 EYLÜL''DEN SONRA ŞEKİLLENMEYE BAŞLAYACAK
 
Çin, Pakistan ve yine Hindistan ile Rusya''nın Afganistan konusunda kendi çıkarları doğrultusunda ikili işbirliğine gittiğini anımsatan Karakuş, "Tüm bunları bir araya getirirsek bölgede son durum 1 Eylül''den sonra şekillenmeye başlayacak. Türkiye''nin bu güç dengelerini bölgede yakından takip etmesi gerek. Taliban sıklet merkezini kaybetti ülkede. Kontrolü sağlayamıyor. Bunun yanı sıra kuzey ittifakının da ilerlendiği zaten biliniyor. Bu nedenle Taliban bir taraftan istikrarı sağlamaya çalışırken, diğer taraftan kendisine destekçi arıyor. Bu noktada da bölge ülkeleri devreye giriyor. Zaten bu nedenle artık Afganistan''da yaşanan sorun bölgesel değil, küresel bir hal aldı" diye konuştu.

LİTYUM KAYNAKLARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR
 
Bölge ülkelerinin Afganistan konusunda birbirleriyle ittifak içine girdiklerini bunun da konuyu küresel boyuta taşıdığına dikkat çeken Karakuş, şöyle devam etti: "Aslında Afganistan''a en yakın olan iki küresel güç Rusya ve Çin Taliban yönetimini sevmemelerine rağmen ülkeyi kontrol altına alabilmek için iyi geçinmek istiyorlar. Bu nedenle Rusya Hindistan ile, Çin ise Pakistan ile ortak hareket ediyor. Rusya ve Çin Taliban yönetimiyle hiç anlaşamıyor ama Afganistan''daki Lityum başta olmak üzere yeraltı rezervleri ve yine küresel güç mücadelesi nedeniyle Taliban yönetimiyle iyi geçinmek istiyorlar. ABD''nin bölgedeki varlığı küresel güç mücadelesinin önemli bir noktası yapıyor bölgeyi. Bunu da dikkate alan Çin ve Rusya bölgesel aktörleri de kullanarak ABD''ye ve NATO''ya karşı tavır alıyorlar. Batı ülkeleri de zaten Taliban''ı desteklemeyiz ama ilişki kurabiliriz yönünde açıklama yapıyorlar. Türk dünyasının da varlığı Türkiye''yi bölgede önemli kılıyor"

İlgili Haberler