Ankara-Lefkoşa hattında gerilimin fitili ateşlendi

Ankara-Lefkoşa hattında gerilimin fitili ateşlendi
KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı ile Tayyip Erdoğan gerginliği geniş yankı buldu

‘Yavru’ krizi manşetlerde

ABD basını “KKTC’de ’yavru vatan’ değil ’kardeş vatan’ anlayışı seçildi” derken, Akıncı’nın söylemlerinin Türkiye’de ciddi rahatsızlık yarattığını belirtip, “Ankara-Lefkoşa hattında gerilimin fitilini ateşledi” yorumunu yaptı. İngiliz basını ise Erdoğan’ı suçladı. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gerginlik, yabancı medyada geniş yankı buldu. Amerika’nın Sesi (VOA),  Akıncı’nın “Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım” sözlerinin yarattığı tartışmayı   “KKTC’de ‘kardeş vatan’ anlayışı seçildi” ifadesi ile yansıttı.  VOA, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “Burada ‘iki kardeş ülkeyiz’ dediğiniz zaman, orada çok farklı tablolar ortaya çıkar. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması lazım” çıkışının  dikkat çektiğini belirtti. Haberde, Mustafa Akıncı’nın “Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebek, yavru ayağa kalkması lazım” sözlerinin Türkiye’de rahatsızlık yarattığı anlatılırken Türkiye’ye “eşit ilişki” mesajının verildiğinin altı çizildi.

Rahatsızlık yarattı

Akıncı ile Ankara arasında yaşanan gerginlik, Alman medyasının da dikkatini çekti. “Akıncı’nın söylemleri Türkiye’de ciddi rahatsızlık yaratırken, Ankara-Lefkoşa hattında  gerilimin fitilini ateşledi” yorumu yapıldı.  “Mustafa Akıncı, Türkiye’nin resmi tezlerine aykırı söylemleri ile tanınıyor” diyen  DeutscheWelle, Akıncı’nın adada yaratabileceği “değişim rüzgarı” na dikkat çekerek şunları kaydetti: “Kuzey Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanının, Kıbrıs’ta ‘federatif çözüm’ü savunan ve Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a müdahalesine karşı çıkan söylemleri, Ankara-Lefkoşa hattında gerilime neden oldu.” Haberde, “KKTC ile Türkiye ilişkilerinde ufukta kriz var” vurgusu da yapıldı. 

“İstilacı” yaftası

İngiliz Guardian gazetesi ise Kıbrıs sorununda Türkiye’ye ‘istilacı’ yaftası yapıştırırken Recep Tayyip Erdoğan’ı da suçladı. Gazete, Mustafa Akıncı’nın ‘yavru vatan dönemi bitti’ sözlerini ise çözüm için umut olarak nitelendirdi. Haberde özetle şöyle denildi: “Kıbrıs genelinde, Akıncı’nın seçilmesi çözüm umutlarını artırmış görünüyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, ‘Sonunda Ada’nın yeniden birleşmesi umutlarımız arttı’ dedi. Akıncı zafer konuşmasında zor durumdaki ekonomileri destekleyen Ankara’yla kardeşlik temelinde bir ilişki istediklerini söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplantısında Akıncı’ya yanıt verdi; ‘Akıncı’nın ağzından çıkanı kulağının duyması lazım. Kuzey Kıbrıs yavru vatan olarak kalacak’ dedi.”

 

 

Tepkilere rağmen bildiğini okuyor!

Daha önce “Yasal sahipleri kimse Maraş’ı ona vereceğiz” diyen KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı, dün de bu bölgenin, BM denetiminde sahiplerince yerleşime açılabileceğini söyledi

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Anavatan sevgisi yüreklerde olan bir duygudur. Duygusal anlamı büyüktür” dedi. KKTC-Türkiye ilişkilerine yaklaşımı ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda değerlendirmelerde bulunan Akıncı, “KKTC diye bir devlet var. Bu devleti de tanıdım diyen bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu ilişkilere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendini yöneten, duygusal anlam bir yana, kardeş ilişkisi içinde bir Türkiye isteyen Kıbrıs Türk toplumunun varlığı, Türkiye’nin aleyhine bir durum değil” diye konuştu. Akıncı, ilk dış ziyaretini Ankara’ya yapacağını da belirtti.

Karşılıklı saygı

Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli bir ilişki olacağını düşündüğünü söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı şöyle dedi: “Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarında söz sahibi olmasını ve bu kurumları da iyi yönetmesini istiyorum. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nda olduğu gibi kurumların batırılmasına şiddetle karşıyım. Her türlü ilişkide ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir çizginin izlenmesi taraftarıyım.” Akıncı, hedefinin, KKTC’nin kendi kendine yetebilen, kendi demokrasisini ve ekonomisi güçlendirme çabası sergileyen bir ülke haline gelmesi olduğunu belirterek, KKTC’nin bu sayede gelecekte federal bir yapı içinde Rumlar karşısında ezilmeden AB kurumları içinde yaşayabileceğini söyledi.

Maraş sorunu

Konuşmasında Maraş konusunu da değerlendiren Akıncı, bu bölgeyi telle çevrilmiş ve 40 yıldır yılanlara terkedilmiş bir bölge olarak niteleyerek “Ben bunu üç ayaklı bir biçimde müzakere edelim ve sonuçlandırırsak yaşama geçirelim diye önerdim. Bu da vizyonumun bir parçasıydı” dedi. Akıncı, buna toplumun da onay verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Kapalı Maraş, BM denetiminde sahiplerince yerleşime açılabilir. Tabii ki o zamana kadar yapılması gereken çok iş var orada. Mağusa limanından doğrudan ticaret tüzüğü yaşama geçirilerek, Kıbrıslı Türklerin ürünlerinin de güneydekilerin olduğu gibi Avrupa pazarlarına gümrüksüz olarak girebilmesinin yollarının açılması ve aynı zamanda Ercan Havaalanı’na doğrudan uçuşların yapılabilmesini öngören bir paket üstünde oturalım, tartışalım, uzlaşma arayalım önerisidir benimki.”

Kriz manşetlerde

Öte yandan, Tayyip Erdoğan ile Akıncı arasındaki polemik, Kıbrıs medyasında geniş yer aldı. Yeni Düzen Gazetesi, sitesinden Erdoğan’ın Mustafa Akıncı’yı kastederek, “Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım” dediğine dikkat çekti. Akıncı’nın ise özel bir TV kanalında Erdoğan’a, “ Yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? Ayaklarımızın üzerinde durmayı beceremeyelim mi?” gibi sözlerle yanıt verdiği aktarılırken Akıncı’nın daha önce, “Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum” dediği  anımsatıldı. KKTC’de yayınlanan diğer gazeteler ise yaşanan krizi, manşetlerine şu başlıklarla taşıdı: Volkan: “Ağzından çıkanı kulağı duymalı”, Vatan: “Daha ilk günden gerginlik”, Ortam: “Kardeş başka, yavru başka”, Detay: “Tebrik mi, tehdit mi?”, Afrika: “Saygı göster”, Kıbrıs: “Yavruluktan kurtulup emekleme zamanı geldi”, Havadis: “Kurşun gibi ağır sözler.”

Rumlarla görüşme cumartesi günü

KKTC’de yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, görevi resmen devralmasından sonra Rum lider NikosAnastasiadis ile ilk görüşmesini cumartesi günü yapacağı bildirildi. Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, Rum Hükümeti Sözcüsü NikosHristodulides, iki liderin  telefon görüşmesinde, cumartesi günü bir araya gelmek üzere mutabık kaldığını açıkladı. Sözcü, öğle yemeğinde buluşacak olan iki liderin, müzakerelerin sürdürülmesini ele alacaklarını, muhtemelen Kıbrıs meselesinin özüne de değinebileceklerini kaydetti. İki liderin ara bölgede buluşması bekleniyor. Hristodulides, en kısa zamanda tek taraflı olarak bazı güven artırıcı önlemleri açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.