Petrol devleri alarma geçtİ

Petrol devleri alarma geçtİ
Fiyatın 63 dolara inmesi üretici şirketleri maliyetleri düşürme noktasında alarma geçirdi. BP maliyeti 1 milyar $ kısacak. Shell iştirak kapatacak. Halliburton 1000 işçi çıkaracak

Petrolün 5 yılın en düşük seviyesine inmesi dev şirketleri zorluyor. Maliyeti karşılayamaz noktadaki fiyatla dev şirketler yatırımları kısarak işçi çıkarmaya hazırlanıyor. İngiliz BP, 1 milyar dolarlık maliyet azaltma planı açıkladı. Şirketin, gelecek yıl yüzlerce kişiyi işten çıkarması bekleniyor. Royal Dutch Shell ise maliyetleri kısmak için bazı iştiraklerini kapatacak. Brent petrolün varil fiyatı 63 dolar seviyesine inerek 5.5 yılın dibini gördü. Böylece Brent petrol fiyatı ekim ayı başına göre yüzde 32.8 düştü. Benzin ve motorin ise art arda gelen indirimlere rağmen aynı hızda düşmüyor. Öte yandan dünyanın en büyük ikinci petrol şirketi olan Halliburton petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı 1000 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Shell CEO’su Russ Mould, “1945 yılından bu yana hiçbir iştiraki kapatmadık. Maliyetleri azaltmak için bazı aktiflerimizi satmaya odaklanabiliriz” dedi. Talisman Energy isimli Kanadalı firma ise Kuzey Denizi’ndeki petrol sahalarında bazı projeleri iptal ettiğini ve bütçe kısıtlamalarına gittiğini duyurdu. Üçüncü çeyrek sonu itibarıyla Shell, BP, Chevron ve Exxon’un hisse başı borçluluk oranı yüzde 20’lerde seyrederken, petrolün düşmesi durumunda bunun yüzde 40’lara çıkabileceği belirtiliyor. Petrolün alternatifi olan kaya gazında da firmalar 2015 yılı planlarında ertelemeye gidiyor.

Kuveyt 4 dolar indirdi
Piyasadaki payını kaybetmekten korkan Kuveyt dün Asyalı müşterilerine sattığı petrolün fiyatını 4 dolar indirdi. Suudi Arabistan da üretimi kesmeyeceğini bildirdi. Uzmanlar ABD’nin petrol üretiminin kârlı olması için en az 65 dolar fiyata ihtiyaç duyduğunu, ancak “dayanma gücü” 25 dolara kadar düşen Körfezin piyasayı kontrol etmek için fiyat kırmaktan kaçınmadığını vurguluyor. Avrupa pazarıyla sıkıntılı günler geçiren Rusya ise pazar çeşitlendirmesine giderek batışlarını düşürmemeye çalışıyor.